fraunhoferske linjer

Solspektrum med en del fraunhoferske linjer. De fleste linjene skyldes at bestemte bølgelengder i lyset som stråler ut fra Solens indre, blir absorbert i de glødende gassene i Solens ytre del. Ved å sammenligne hydrogenets linjespektrum med de fraunhoferske linjene i solspektret, kan man slå fast at Solens ytre deler inneholder glødende hydrogen.

Av /Store norske leksikon ※.

Artikkelstart

Fraunhoferske linjer er skarpe mørke linjer på tvers av fargespekteret i lyset fra Sola. Linjene forklares som absorpsjonslinjer som skyldes at lys med bestemte bølgelengder absorberes sterkt i enkelte atomer i den ytre solatmosfæren. Derfor gir linjene opplysninger om hvilke stoffer solatmosfæren er sammensatt av.

Faktaboks

Uttale
frˈaunhoferske linjer
Også kjent som

fraunhoferlinjer

De fraunhoferske linjene ble først påvist av William Hyde Wollaston i 1802. Han oppfattet dem som delelinjer mellom lys med forskjellige farger.

Linjene ble gjenoppdaget av Joseph Fraunhofer i 1814. Han fant cirka 600 slike linjer, bestemte bølgelengdene til linjene og gav de sterkeste av dem betegnelser med bokstaver. Disse linjene er siden brukt som referanselinjer for lys med bestemte bølgelengder.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg