Yijing er en tidlig kinesisk spådomsbok bygd omkring 64 heksagrammer. Hvert heksagram er satt sammen av seks brutte og/eller sammenhengende linjer. Hvert heksagram følges av en kort tekst.

Faktaboks

Også kjent som
I-ching
Etymologi
kinesisk ‘Forvandlingenes bok’
Uttale
i-djiŋ

Yijing var først og fremst en praktisk håndbok i spådomskunst, der ulike prosedyrer kunne føre til valg av det ene eller det annet heksagram, slik at den påfølgende tekst utgjorde et kryptisk svar på det spørsmålet man søkte svar på. Svaret måtte igjen tolkes av en ekspert. Boken har antagelig eksistert siden 800-tallet fvt., og bruken av heksagrammer for spådom er enda eldre.

I tillegg til den opprinnelige teksten kommer de såkalte «ti vinger», filosofiske og fremfor alt moralske kommentarer tilskrevet Konfucius, men antagelig satt sammen på 200–100-tallet fvt.. Disse kommentarene har lagt grunnen for ettertidens forståelse av Yijing, men de tilskriver i virkeligheten den opprinnelige teksten langt dypere filosofiske og moralske pretensjoner enn den faktisk var ment å ha.

Oversettelser til norsk

  • Yijing: forandringenes bok (2002) Oversatt av Ole Bjørn Rongen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg