Faktaboks

Xanana Gusmão

José Alexandre Gusmão

Født
20. juni 1946, Manatuto, Øst-Timor
Xanana Gusmão
Xanana Gusmão
Av /Agência Brasil 𝒲.
Lisens: CC BY 3.0

Xanana Gusmão er en østtimorsk politiker. Han var landets første president ved uavhengigheten i 2002, og deretter statsminister fra 2007 til 2015. Gusmão overtok som statsminister igjen etter parlamentsvalget i 2023.

Gusmão var en av grunnleggerne av partiet Den revolusjonære fronten for et uavhengig Øst-Timor (Fretilin). Han hadde en sentral rolle da Fretilin i 1975 erklærte Øst-Timor for en selvstendig stat. Etter Indonesias invasjon i Øst-Timor i desember 1975, fungerte Gusmão som motstandsbevegelsens leder. I 1992 ble han dømt til livsvarig fengsel av indonesiske myndigheter. Etter massivt internasjonalt press omgjorde Indonesias daværende president Ibrahim Suharto senere straffen til 20 års fengsel, og i februar 1999 ble han overflyttet til husarrest.

I september 1999 ble Gusmão løslatt, og i oktober samme år ble han tildelt EU-parlamentets Sakharov-pris. Ved Øst-Timors selvstendighet i mai 2002 ble han valgt til landets første president. Forut for parlamentsvalget i 2007 tok Gusmão initiativ til etableringen av partiet Nasjonalkongressen for gjenreising av Øst-Timor (CNPT). Samme år tapte han presidentvalget til fordel for José Ramos-Horta, som utnevnte Gusmão til statsminister. Han var regjeringssjef fram til 2015. Ved parlamentsvalget i 2023 fikk CNPT 41,62 prosent av stemmene og 31 representanter. Som leder av CNPT ble Xanana Gusmão 1. juli 2023 statsminister i en flertallsregjering mellom dette partiet og Det demokratiske partiet (DP).

Gusmãos selvbiografi To Resist is to Win! ble utgitt i 2000.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg