Wurlitzers kinoorgler, produsert mellom 1914 og 1943, var kanskje Wurlitzers største suksess. Kinoorgelet var et pipeorgel som ble brukt til akkompagnement av stumfilmene i starten av 1900-tallet. Instrumentet var et resultat av mange personers innsats. Den viktigste var elektrikeren og orgelbyggeren Robert Hope-Jones (1859–1914), som kom til USA fra England i 1903. Hans idéer om orgelet som en-mannsorkester gjorde ham til en sentral figur i utviklingen av kinoorgelet. Elektrisk forbindelse mellom spillepulten og orgelet var også et viktig element i konseptet, slik at spillepulten kunne plasseres uavhengig av pipene i orgelets indre.
Hope-Jones´ patenter havnet hos Wurlitzer, som markedsførte orgelet som et «unit-orkester» med imitasjoner av orkesterets mange klanger. Etter hvert ble lydeffekter fra dagliglivet og naturen også inkludert, for eksempel togfløyte, telefon, fugler, politisirene, hestehover og så videre. Slik kunne bildene og scenene i filmen illustreres med musikkeksempler og lyder av ulikt slag, tilpasset og timet til forestillingens gang og historiens innhold.
Et stort antall produsenter av pipeorgel for kinosaler var i sving i USA fram til første del av 1930-tallet, da stumfilmen gradvis ble erstattet av film med lyd, i det neste tiåret også TV-sendinger. Wurlitzers dominans gjorde firmaets navn til et synonym for kinoorgelet, som også ble kalt The Mighty Wurlitzer. Firmaets siste «unit-orkester» ble levert i 1943. Da hadde Wurlitzer bygd 2 234 kinoorgler, og ble den største produsenten av orgeltypen. Wurlitzer leverte også 256 pipeorgler til kirker og andre religiøse institusjoner. Disse orglene var som regel av beskjeden størrelse.
Storparten av Wurlitzers kinoorgler ble solgt i USA, men noen ble eksportert til kinosaler, museer og private boliger i andre land. De fleste orglene er nå ute av funksjon eller demontert. Kinoorgelet har imidlertid fått en renessanse ved interessegrupper som har sørget for restaurering, informasjon og innspillinger på enkelte av instrumentene.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.