Fanaosten lagret vant World Cheese Awards i Bergen i 2018.

.
Kraftkar
Den norskproduserte blåmuggosten Kraftkar vant World Cheese Awards i San Sebastian i Spania i 2016.
Kraftkar
Av /Tingvollost.

World Cheese Awards er en årlig ostekonkurranse som arrangeres i regi av britiske Guild of Fine Food, som er et privat selskap.

Arrangementet, som i Norge noe upresist går under benevnelsen «oste-VM», ble arrangert i Norge i 2018 og 2023. Begge gangene vant en norsk ost. Fanaosten lagret vant i Bergen i 2018 og Nidelven Blå i Trondheim i 2023. Den norske osten Kraftkar vant i San Sebastian i Spania i 2016.

Det finnes flere tilsvarende arrangementer, som World Championship Cheese Contest i Madison, Wisconsin, USA; Salon du Fromage i Paris, Frankrike; International Cheese and Dairy Awards i Storbritannia og Le Mondial du Fromage et des Produits Laitiers i Tours, Frankrike. I tillegg er det også flere mindre, internasjonale, regionale eller nasjonale arrangementer som ikke alle har et konkurranseaspekt ved seg.

Den absolutt største ostemønstringen, Cheese, finner sted i byen Bra i Piemonte, Italia annethvert år i regi av Slow Food Foundation.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg