Fanaosten
.

Fanaost er en halvfast til fast ost i goudastil ystet av pasteurisert helfet kumelk. Den kommer fra ysteriet Ostegården i Fana i Bergen.

Fanaost tilvirkes i hjul på rundt 4,4 kilo. Ostehjulene påsmøres en såkalt coating som gir en voksaktig skorpe når den stivner. Osten inneholder 23 prosent fett av total vekt. Den tilvirkes i tre varianter: ung, med rundt tre måneders modning; lagret, som modnes om lag 14 måneder; og eldgammel, som modnes i minimum 18 måneder. Eldgammel tilvirkes i beskjeden grad også i hjul som veier 60 til 70 kilo.

Lagret fanaost vant i november 2018 konkurransen World Cheese Awards, som ble holdt i Bergen. Konkurransen arrangeres årlig av britiske Guild of Fine Food.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg