Kraftkar

Kraftkar
Den norskproduserte blåmuggosten Kraftkar har fått en rekke internasjonale og norske utmerkelser.
Kraftkar
Av /Tingvollost.

Artikkelstart

Kraftkar er en pasteurisert norsk håndlaget blåmuggost fra gårdsmeieriet Tingvollost i Torjulvågen på Nordmøre. Kraftkar er kanskje den mest kjente norske gårdsosten.

Framstilling

Osten blir ystet av helmelk og fløte, som begge kommer fra egen gård. Den ble første gang tilvirket i 2004. Den blir stukket med nåler og tilsatt Penicillium roqueforti, som skaper de tradisjonelle blåmuggårene. Osten er sylinderformet med en diameter på 18 centimeter, er syv centimeter høy og veier rundt 1,8 kilogarm.

Kraftkar får tilsatt fløte i ystemelken og inneholder 65 prosent fett i tørrstoffet. Den modnes normalt i seks måneder, men noen oster modnes fra tid til annen lenger og får betegnelsen vellagret etter åtte måneder. Osten har en kremet og litt kornet konsistens, og smaken er kraftig med tydelig saltpreg. Fargen er off-white med blå-grå muggårer.

Utmerkelser

Osten har fått flere utmerkelser, blant annet gull i World Cheese Awards 2011, gull i International Cheese Awards 2013 og sølv i World Cheese Awards 2015.

I 2016 ble Kraftkar, modnet i tolv måneder, kåret til World Champion Cheese, det vil si den beste osten i World Cheese Awards 2016, uansett klasse. I tillegg har Kraftkar fått en rekke norske og nordiske utmerkelser. Den er også tildelt Spesialitet-merket fra Matmerk.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg