Kraftkar er en pasteurisert norsk håndlaget blåmuggost fra gårdsmeieriet Tingvollost i Torjulvågen på Nordmøre. Kraftkar er kanskje den mest kjente norske gårdsosten. 

Osten blir ystet av helmelk og fløte, som begge kommer fra egen gård. Den ble første gang tilvirket i 2004. Den blir stukket med nåler og tilsatt Penicillium Roqueforti, som skaper de tradisjonelle blåmuggårene. Osten er sylinderformet med diameter på 18 cm, er syv cm høy og veier 1,8 kg. 

Kraftkar får tilsatt fløte i ystemelken og inneholder 65 prosent fett i tørrstoffet. Den modnes normalt i seks måneder, men noen oster modnes fra tid til annen lenger. Osten har en kremet og litt kornet konsistens og kraftig smak med tydelig saltpreg. Fargen er off-white med blå-grå muggårer.

Osten har fått flere utmerkelser; blant annet gull i World Cheese Awards 2011, gull i International Cheese Awards 2013 og sølv i World Cheese Awards 2015. Osten deltar i kategorien blåmuggost fra gårdsysteri/meieri med ukentlig produksjon mindre enn to tonn.

I 2016 ble Kraftkar, modnet i 12 måneder,  kåret til World Champion Cheese, det vil si den beste osten i World Cheese Awards 2016, uansett klasse. I tillegg har Kraftkar fått en rekke norske og nordiske utmerkelser. Den er også tildelt Spesialitet-merket fra Matmerk.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.