Faktaboks

Wolfgang Tillmans
Født
16. august 1968, Remscheid, Vest-Tyskland
Fotoutstilling
Fra utstillingen Wolfgang Tillmans: To Look Without Fear, Museum of Modern Art i New York, 2022
Av /Scanpix.

Wolfgang Tillmans er en tysk fotokunstner. Han er siden 2000 ansett som en av de mest innflytelsesrike fotografene i internasjonal samtidskunst. Tillmans' arbeid karakteriseres av en vid motivkrets der tilsynelatende trivielle observasjoner av kunstnerens omgivelser kombineres med en utforskning av det fotografiske mediets materielle og visuelle fundament.

Tillmans' bilder synes å ville utforske og utprøve alle fotografiets sjangere, fra dokumentasjon av sosiale bevegelser og samfunnshendelser til stilleben og portrett; fra motiver fra natteliv og klubbscener til abstrakte bilder laget uten bruk av kamera. Ifølge Tillmans er kunstnerens rolle å opptre som en «forsterker» i sosiale og politiske saker. Slik kan kunsten tydeliggjøre og skape nye forbindelser og samhold mellom grupper og mennesker.

Tillmans har mottatt flere internasjonale priser for sitt arbeid, blant andre den svenske Hasselbladprisen i 2015. I 2000 ble han både første fotograf og første ikke-brite til å vinne den prestisjefylte britiske kunstprisen Turner Prize.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg