Wolfgang Staudte

Faktaboks

Wolfgang Staudte

Wolfgang Georg Friedrich Staudte

Født
9. oktober 1906, Saarbrücken
Død
19. januar 1984, Zigrski Vrh, Slovenia

Wolfgang Staudte var en tysk skuespiller og filmregissør.

Fra slutten av 1920-årene spilte han i film og teater, blant annet under Max Reinhardt og Erwin Piscator, og han begynte å regissere egne filmer under andre verdenskrig. Etter krigen ble han boende i Øst-Tyskland. Men i 1953 flyttet han til Vest-Tyskland og fortsatte å lage film. Fra slutten av 1960-årene arbeidet han fortrinnsvis med fjernsyn. Han var et sentralt navn i gjenoppbyggingen av tysk film etter krigen, både i øst og vest.

I 1946 kom den sterkt antinazistiske Die Mörder sind unter uns (Morderne er blandt oss). Ciske de Rat (Ciske - Et barn trenger kjærlighet, 1955) ble nominert til Gulløven i Venezia. Filmatiseringen av Gerhart Hauptmanns skuespill Rose Bernd (1957) ble nominert til Gullpalmen i Cannes, det samme ble rettsdramaet Der letzte Zeuge (Det siste vitne, 1960).

Både antikrigsdramaet Kirmes (Livets karusell, 1960) og Herrenpartie (En herrereise, 1964), om en gruppe tidligere nazister som blir konfrontert med fortidige forbrytelser, ble nominert til Gullbjørnen i Berlin.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg