Faktaboks

Wells
Uttale
welz
Wells
Vicar's Close i Wells, med katedralen i bakgrunnen.
Lisens: CC BY 2.0
Wells Cathedral
Wells Cathedral, vestfasaden. Katedralen i Wells er et av de tidligste eksempler på gotisk arkitektur i Storbritannia. Vestfronten på Nidarosdomen er inspirert av engelske katedraler som Wells og Lincoln.

Wells er en liten by i i Somerset fylke i England, Storbritannia, som ligger ved østenden av Mendip Hills, sør for Bristol. Byen hadde 10 536 innbyggere ved folketellingen i 2011.

Den historiske delen av byen trekker mange turister, men også produsenter av film og tv-serier. Her finnes mange flotte bygninger, først og fremst katedralen som ble påbegynt i om lag 1185 evt og som har en usedvanlig rikt skulptursmykket vestfasade, men også biskop-palasset med vanngrav fra 1300-tallet. Nærheten til Bath, Glastonbury, Mendip Hills, Somersetkysten og Stonehenge sørger også for at turisme er den viktigste næringsveien. Wells fikk byprivilegier i 1201.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg