Mannesmann, tidligere tysk industrikonsern grunnlagt i Berlin 1890 av brødrene Reinhard (1856–1922) og Max Mannesmann (1857–1915). Sammen hadde de i 1885 utviklet en metode til fremstilling av sømløse rør, mannesmannrør, brukt til lyktestolper, feste for sporveisledninger m.m. Hovedkontoret ble i 1893 flyttet til Düsseldorf, og brødrene trakk seg i 1900 helt ut av selskapet. Mannesmann utvidet tidlig sin virksomhet til gruvevirksomhet, jern- og stålverk. Fra 1970-årene var konsernet også aktivt innen elektronikk, telekommunikasjon og leveranser til bilindustrien og utviklet bl.a. Tysklands første private mobiltelefoninett.

I 2000 overtok det britiske telekonsernet Vodafone aksjemajoriteten, verdens største oppkjøp til da, og Mannesmann ble oppsplittet. Den industrielle virksomheten, som allerede var utskilt i et eget selskap, ble solgt til Siemens, mens telekommunikasjonsvirksomheten ble inkorporert i Vodafone-gruppen. Det britiske mobilselskapet Orange, som Mannesmann hadde kjøpt like før, ble solgt til France Telecom. Røravdelingen ble overtatt av Salzgitter AG og opererer fortsatt under sitt opprinnelige navn, Mannesmannröhren-Werke.

I forbindelse med Vodafone-oppkjøpet ble seks tidligere toppledere og styremedlemmer i Mannesmann tiltalt for økonomisk utroskap. Etter Vodafones overtakelse, som i utgangspunktet var fiendtlig, mottok de bonuser på i alt nesten 500 mill. kr for å ha støttet Vodafone. Den endelige dommen er per 2005 ikke falt.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.