Mannesmann

Artikkelstart

Mannesmann, tidligere tysk industrikonsern grunnlagt i Berlin i 1890 av brødrene Reinhard Mannesmann (1856–1922) og Max Mannesmann (1857–1915).

Faktaboks

Uttale
mˈannesmann

Sammen hadde brødrene i 1885 utviklet en metode til fremstilling av sømløse rør, mannesmannrør, brukt til lyktestolper, feste for sporveisledninger, med mer. Hovedkontoret ble i 1893 flyttet til Düsseldorf, og brødrene trakk seg i 1900 helt ut av selskapet. Mannesmann utvidet tidlig sin virksomhet til gruvevirksomhet, jern- og stålverk. Fra 1970-årene var konsernet også aktivt innen elektronikk, telekommunikasjon og leveranser til bilindustrien og utviklet blant annet Tysklands første private mobiltelefoninett.

I 2000 overtok det britiske telekonsernet Vodafone aksjemajoriteten, verdens største oppkjøp til da, og Mannesmann ble splittet opp. Den industrielle virksomheten, som allerede var utskilt i et eget selskap, ble solgt til Siemens, mens telekommunikasjonsvirksomheten ble inkorporert i Vodafone-gruppen. Det britiske mobilselskapet Orange, som Mannesmann hadde kjøpt like før, ble solgt til France Telecom. Røravdelingen ble overtatt av Salzgitter AG og opererer fortsatt under sitt opprinnelige navn, Mannesmannröhren-Werke.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg