Spansk utgangsstilling
Etter at hvit i tredje trekk spiller løperen til b5, er vi i utgangsstillingen for spansk.
Spansk utgangsstilling
Lisens: CC BY SA 3.0

Spansk åpning er et åpningssystem i sjakk der både hvit og svart starter med å flytte bonden som står foran kongen. Åpningen er oppkalt etter den spanske biskopen Ruy López de Segura. I 1561 publiserte han en sjakkbok med analyser av dette åpningssystemet. På engelsk kaller man åpningen for Ruy Lopez. Omtrent alle de sterkeste sjakkspillerne de siste hundre årene har hatt spansk åpning på repertoaret sitt.

Faktaboks

Også kjent som

Ruy López

Spansk er et sunt og posisjonelt åpningssystem. Det spilles på alle styrkenivåer siden man kommer langt ved å følge grunnleggende regler for utvikling av offiserene, kontroll over sentrum og kongens sikkerhet. Noen av hovedvariantene i spansk er analysert så langt frem som til stillingene som oppstår etter 25 trekk.

Åpningstrekkene

Spansk åpning består av disse åpningstrekkene:

trekk hvit svart
1 bonde fra feltet e2 til e4 bonde fra e7 til e5
2 springer fra g1 til f3 springer fra b8 til c6
3 løper fra f1 til b5

Det tredje trekket til hvit er et utviklingstrekk som muliggjør kort rokade for hvit, samtidig som det legger press på sentrum ved å true svarts springer på c6.

Vanlige fortsettelser

Det klart vanligste svartrekket til svart i tredje trekk, er å flytte a-bonden ett felt fram fra feltet a7 til a6.

Hvit kan da velge å gå for den rolige og posisjonelle avbyttervarianten ved å slå svarts springer på c6 med løperen. Bobby Fischer hadde suksess med den varianten.

Mange spillere unngår å bytte den hvite løperen mot svarts springer siden svart da får fordelen av å ha løperparet. Derfor er det vanligste valget i hvits fjerde trekk å flytte løperen til a4 og deretter til b3 eller c2. Derfra peker løperen mot sentrum og svarts kongestilling, og den er en viktig angrepsbrikke.

Berlinforsvaret

Berlinsluttspillet
Berlinforsvaret slik stillingen er når svarts konge har slått hvits dronning i åttende trekk.
Berlinsluttspillet
Lisens: CC BY SA 3.0

I dagens turneringer er det såkalte berlinforsvaret en populær fortsettelse når man spiller svart i spansk. Dette er et solid forsvar der hvit har problemer med å finne en fortsettelse som gir fordel fra åpningen. Dronningene blir byttet av i åpningsfasen, og man ender i et dronningløst midtspill. Det er ikke mange åpninger der begge spillerne frivillig bytter vekk sin sterkeste angrepsbrikke etter åtte trekk. Med færre åpenbare angrepsmuligheter er stillingene som oppstår strategisk utfordrende om man ønsker å spille for å vinne, og systemet gir derfor høy remis-prosent. For sjakkeliten er det oftere viktigere å ikke tape enn å vinne, og det er en av forklaringene på hvorfor systemet brukes på høyt nivå.

Vladimir Kramnik brukte berlinforsvaret da han beseiret Garri Kasparov i VM-kampen i 2000. Kramnik sa at åpningen passet hans defensive kamp-strategi godt. I de to VM-kampene i 2013 og i 2014 mellom Viswanathan Anand og Magnus Carlsen brukte begge spillerne berlinforsvaret ofte, sansynligvis siden åpningen gir relativt lav risiko med begge farger om man holder hodet kaldt. Carlsen slo Anand med svart i berlinforsvaret i 2013, og han klarte å vinne et parti mot berlinforsvaret med hvit i 2014.

Svart inviterer til berlinforsvaret ved å spille springeren til feltet f6 i sitt tredje trekk. Det dronningløse midtspillet får man etter trekkene:

trekk hvit svart
3 springer fra g8 til f6
4 kort rokade springer på f6 slår bonde på e4
5 bonde fra d2 til d4 springer fra e4 til d6
6 løper på b5 slår springer på c6 bonde på d7 slår løper på c6
7 bonde på d4 slår bonde på e5 springer fra d6 til f5
8 dronning på d1 slår dronning på d8 med sjakk konge på e8 slår dronning på d8

Da ender man opp i stillingen som er vist i figuren.

Den norske varianten

Stillingen etter at svart har flyttet springeren fra c6 til a5. Planen med å vinne løperparet tidlig i partiet er sentral i den norske varianten i spansk.

Den norske varianten i spansk åpning oppstår etter trekkene:

trekk hvit svart
3 bonde fra a7 til a6
4 løper fra b5 til a4 bonde fra b7 til b5
5 løper fra a4 til b3 springer fra c6 til a5

Varianten regnes som litt bedre for hvit på grunn av tiden svart bruker på å vinne løperparet. De markante norske sjakkspillerne Svein Johannessen og Simen Agdestein utviklet mye av teorien i varianten.

Andre varianter

Blant de utallige variantene som spilles og analyseres, er marshall-gambiten spesielt kjent. Der ofrer svart en bonde for å få god aktivitet for alle offiserene. Hvit kan velge å spille slik at marshall-gambiten forhindres.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg