Vivendi er et fransk medie- og underholdningskonsern, grunnlagt i 1998. Det omfatter selskaper innen blant annet musikk, fjernsyn (Canal+), mobiltelefoni og dataspill.

Opprinnelse

Selskapet har sin opprinnelse i et fransk statlig vannforsyningsselskap, Compagnie Générale des Eaux (CGE), som etter hvert også tok opp aktiviteter som avfallshåndtering, energiforsyning, bygg/anlegg og kollektivtransport. I 1983 medvirket GCE i opprettelsen av Canal+, som var Frankrikes første betal-TV-stasjon, og fra midten av 1990-årene gikk selskapet tungt inn i telekommunikasjoner, media og underholdning.

Vivendi

Konsernet skiftet navn til Vivendi i 1998, og i 2000 ble de gamle kjernevirksomhetene innen vann, energi, avfall, bygg/anlegg og transport skilt ut i et eget selskap. Resten av virksomheten (Canal+ og det øvrige mediaengasjementet) ble slått sammen med den nyinnkjøpte kanadiske brennevinsdistributøren Seagram (som blant annet eide filmselskapet Universal Studios, musikkleverandøren Universal Music Group og flere plateselskaper) under navnet Vivendi Universal.

Økonomiske problemer

Fra 2002 begynte konsernet å få store økonomiske problemer, og regnskapet for 2002 ble avsluttet med et realisert tap på 23,3 milliarder euro, det største underskuddet noensinne for et franskeid selskap. Vivendi begynte å selge unna deler av virksomheten, og i 2004 ble Vivendi Universal Entertainment fusjonert med det amerikanske fjernsynsselskapet NBC under navnet NBC Universal, der Vivendi fikk en 20 prosent eierandel. I 2006 solgte Vivendi sine siste eierinteresser i infrastrukturselskapet Veolia. I 2018 startet Vivendi en prosess med sikte på å selge Universal Music Group. I 2021 var Vivendi minoritetseier i musikkselskapet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg