Kaskaden ved Villa d'Este
Grotto
Grotto med statue i renessansehagen Villa d'Este i Italia.
Grotto
Av /Shutterstock.

Villa d'Este er et byggverk med berømt hage i Tivoli ved Roma, anlagt av arkitekten Pirro Ligorio i 1549 for kardinal Ippolito d'Este. Anlegget er et av de mest karakteristiske og praktfulle eksemplene på høyrenessansens hagekunst i Italia. I 2001 ble det satt på UNESCOs Liste over verdens natur- og kulturarv.

Faktaboks

Uttale
villa d'ˈeste

Hagen er en av Italias store turistattraksjoner. Den er oppbygd i terrasser i bratt fallende terreng og hviler på mektige støttemurer, som er anlagt etter forbilde fra keiser Hadrians villa. Hagen kjennetegnes fremfor alt av vannkunst i storslagne og mangslungne former, basert på rikelig vanntilførsel under naturlig trykk fra en fjellbekk. Motivene veksler fra fint sildrende vanntrapper og spinkle springvann til brusende kaskader, mektige trykkstråler og dramatiske vannorgler, i kontrast til rolig speilende vannflater. Særlig kjent er den poetiske Hundre fonteners vei, den dominerende Dragefontenen i sentralaksen og Orgelfontenen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg