Faktaboks

Viljandi
Uttale
vˈiljandi

Viljandi er en by i Estland med 17 504 innbyggere (2020). Byen, som er administrasjonssenter i fylket Viljandi, har fra gammelt av betydning som handelsby og trafikknutepunkt. De viktigste industriene er trelast og næringsmiddel (smør og tørrmelk).

Byen ble første gang erobret av den tyske orden i 1211. Den ble senere innlemmet i Hansaforbundet. Et vitnesbyrd om gammel storhet er de maleriske ruinene av ridderborgen fra 1224. Parker med blant annet borgruiner og vollgraver dekker 34 hektar. Ved det 4,6 kilometer lange Viljandivannet nedenfor borghøyden er det en fin badestrand. Johanneskirken er fra 1400-tallet.

Byen har eget teater (Ugala) og et såkalt kulturcollege – en læreanstalt som ble overflyttet fra Tallinn og omorganisert i 1991. Undervisningsfag er blant annet musikk, også folke- og kirkemusikk, dans og teater.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg