Faktaboks

Vilhelm Lundstrøm

Vilhelm Henry Lundstrøm

Født
26. mai 1893, København, Danmark
Død
9. mai 1950, København, Danmark
Portrett av Tusnelda Sanders
Vilhelm Lundstrøm, Portrett av Tusnelda Sanders, 1928
Portrett av Tusnelda Sanders
© /BONO.
Lisens: Vernet verk

Vilhelm Lundstrøm var en dansk maler. Hans malerier hadde en monumental karakter.

Studier og utenlandsopphold

Lundstrøm var elev ved akademiet fra 1912 til 1915. Fra 1920 oppholdt han seg i Italia og Frankrike, og i perioden fra 1923 til 1932 var han bosatt i Cagnes.

Robuste stilleben

Lundstrøm vakte oppsikt og forargelse da han 1918 utstilte sine «pakkassemalerier», kubistiske komposisjoner laget av kassebord og andre materialer. I en periode malte han robuste stilleben og figurkomposisjoner i den såkalte «krøllete stil», inspirert av Paul Cézannes ungdomsarbeider.

Asketiske komposisjoner

I Cagnes begynte han å eksperimentere med asketisk strenge oppstillinger av krukker, skåler, frukter, samt monumentalt forenklede aktbilder og portretter, for eksempel Thusnelda (1928) og Arkitekturen (1932), begge i Nasjonalmuseet/Nasjonalgalleriet i Oslo.

Lundstrøms fem figurkomposisjoner i Frederiksberg svømmehall (1932–1938) er et hovedverk i dansk mosaikkunst. Han var professor ved akademiet i København fra 1944 til 1950.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Wilmann, Preben og Marianne Brøns. Vilhelm Lundstrøm. Gyldendal. København, 1987.

Faktaboks

Vilhelm Lundstrøm

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg