Faktaboks

Offisielt navn
Viking Elektriske Fabrikker
Stiftet
1935
Nedlagt
2015
Viking Elektriske Fabrikker
Viking Elektriske Fabrikker
Av /via industrimuseum.no.

Viking Elektriske Fabrikker var et en bedrift i Oslo som drev med produksjon av elektriske artikler og installasjonsvirksomhet.

I et fabrikklokale på Bislett ble det produsert valsebrytere, stjernetrekantvendere, motorbeskyttelsesbrytere, nullspenningsbrytere, sikrings- og koplingsbokser, motorreguleringer og flere spesialiserte produkter til elektriske installasjoner.

Historikk

Firmaet ble startet av Peder Nielsen Sletner som Viking Elektriske Apparatfabrikk i 1935. Firmaet hadde det egne salgsselskapet Viking Elektriske Salgskontor. Det ble ledet av en bekjent av Sletner, Godvald Hagen.

I 1939 ble navnet forandret til Viking Elektriske Fabrikker. Samtidig brøt Sletner og Hagen ut og startet det konkurrerende firmaet EFA Elektro.

Carl Friedrich Seemann, som kom inn som disponent i 1944, ble senere selskapets direktør. Under Seemanns ledelse flyttet fabrikken fra Bislett til Ensjø. Produksjon ble gradvis erstattet av agentur av elektro- og telemateriell, elektroniske lås- og sikkerhetssystemer og annet.

I 1964 var navnet Viking Elektro-Industri, og aksjekapitalen var økt til 100 000 kroner. En del av virksomheten var da flyttet til Gladengveien, under navnet Gladengen Elektriske Fabrikker.

Agentur og salg av virksomheten

Utover i 1970-årene ble det fortsatt produsert ulikt utstyr, også mer tilfeldige ting som strykebrett. Under navnet Viking Elektro ble det skaffet flere importagenturer, deriblant ble elektroniske nøkkelsystemer og sikkerhetsporter del av sortimentet. Dette gjorde Viking interessant for en ekspansiv TrioVing, som kjøpte ut denne delen av Viking i 1987.

Viking Elektro Group, som inkluderte Viking Elektro-Telecom, fortsatte med blant annet telecom-utstyr og installasjoner. I 2015 ble Viking Elektro kjøpt av selskapet Melbye.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg