Faktaboks

Vigeland Metal Refinery AS
Uttale
– mˈetəl rifˈainəri

Vigeland Metal Refinery er et norsk industriselskap etablert i 1970 i Vennesla ved Vigelandsfossen i Otra, som produserer raffinert aluminium til bruk i blant annet elektronikkindustrien. Eies av Norsk Hydro, som overtok 50 prosent eierandel gjennom kjøpet av tyske Vereinigte Aluminiumwerke (VAW) i 2002 og de resterende 50% fra kanadiske Alcan i 2013. Selskapet skiftet navn til Hydro Vigelands Brug.

Anlegget er en av de ledende produsentene av aluminium med en renhetsgrad på 99,99 prosent og har en årsproduksjon på rundt 6500 tonn. Omsetning 82 millioner kroner med 35 ansatte (2017).

Hydro Vigelands Brug
Av /Hydro.
Lisens: CC BY NC SA 2.0

Historikk

Selskapet har bakgrunn i Vigelands Brug, som ble grunnlagt i 1900 som et sagbruk og en produsent av elektrisk kraft. Fra 1908 drev Anglo-Norwegian Aluminium Company aluminiumsverk der, men selskapet fikk finansielle problemer etter få år og ble overtatt av British Aluminium Company i 1912.

Produksjon av råaluminium opphørte etter andre verdenskrig, da driften ble lagt om til høyraffinert aluminium. Med en kapasitet på 2800 tonn, var den blant de største i Europa på sitt område.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg