Vigeland Metal Refinery AS

Vigeland Metal Refinery, Vennesla, norsk industriselskap etablert i 1970 ved Vigelandsfossen i Otra, som produserer raffinert aluminium til bruk i blant annet elektronikkindustrien. Eies av Norsk Hydro, som overtok 50 prosent eierandel gjennom kjøpet av tyske Vereinigte Aluminiumwerke (VAW) i 2002 og de resterende 50% fra kanadiske Alcan i 2013. Selskapet skiftet navn til Hydro Vigelands Brug.

Faktaboks

Uttale
– mˈetəl rifˈainəri

Anlegget er en av de ledende produsentene av aluminium med en renhetsgrad på 99,99 prosent og har en årsproduksjon på rundt 6500 tonn. Omsetning 82 millioner kroner med 35 ansatte (2017).

Historikk

Selskapet har bakgrunn i Vigelands Brug, som ble grunnlagt i 1900 som et sagbruk og en produsent av elektrisk kraft. Fra 1908 drev Anglo-Norwegian Aluminium Company aluminiumsverk der, men selskapet fikk finansielle problemer etter få år og ble overtatt av British Aluminium Company i 1912.

Produksjon av råaluminium opphørte etter andre verdenskrig, da driften ble lagt om til høyraffinert aluminium. Med en kapasitet på 2800 tonn, var den blant de største i Europa på sitt område.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg