Flakstadøya
Fra Nusfjord.

Flakstadøya er en øy i Lofoten, i Flakstad kommune i Nordland. Øya har et areal på 108,6 km2, med 1047 innbyggere (2016). Flakstadøya er skilt fra Moskenesøya i vest ved Sundstraumen og fra Vestvågøy i øst ved Nappstraumen. Det går bro over Sundstraumen og tunnel under Nappstraumen (E10). Øya er berglendt, med glattskurte, bratte fjell. Høyest er Stjerntinden (934 moh).

Flere fjorder skjærer seg inn i øya: Den sju km lange Skjelfjorden og den 2 km lange Nusfjorden fra sør, og den 6 km lange Flakstadpollen fra nord. Ved E10 nordvest på øya, vest for munningen av Flakstadpollen, ligger tettbebyggelsen og administrasjonssenteret Ramberg. Ved Nappstraumen lengst nordøst på Flakstadøya ligger Napp, kommunens eneste tettsted (208 innbyggere i 2015). Nusfjord på vestsiden av Nusfjorden i sør er et 1800-talls fiskevær med en særlig godt bevart, fredet bebyggelse.

Navnet er ikke sikkert forklart, men førsteleddet kan komme av flag, sombetyr ‘bergvegg’. Det norrøne navnet på øya var Vargfótr, som betyr 'ulvefoten'.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg