Ballstad

Artikkelstart

Ballstad, tettsted i Vestvågøy kommune i Lofoten, Nordland, sørvest på Vestvågøya. Tettstedet ligger dels på Vestvågøya, under Nonstinden (469 moh.) og Skottinden (671 moh.) i vest, dels på Ballstadøya utenfor, og med Ballstad hamn imellom. Ballstad er et av de største og mest maleriske fiskevær i Lofoten.

Faktaboks

Etymologi

Opprinnelig gårdsnavn, førsteleddet av det norrøne mannsnavnet Baldrekr (som bare er kjent fra gårdsnavn), sisteleddet stad.

Innbyggertall
839 (2015)

Hovedveiforbindelsen til tettstedet er Fv. 818 fra Storeid, like sørvest for Leknes, på E 10. Ballstadøya er landfast ved bro via Fv. 823 som er knyttet sammen med Fv. 818 like nord for tettstedet.

Ballstad har flere fiskebruk, store kjøleanlegg og fryserier og en betydelig fiskeforedling, blant annet trandamperi. Stedet har også en adskillig industri rettet mot fiskeflåten som slipp og mekanisk verksted (blant annet Ballstad Slip AS) og virksomhet innen skipselektronikk, og har opparbeidete industriarealer for fortsatt ekspansjon. Ballstad har ellers atskillig turisttrafikk med blant annet rorbuutleie og rorbucamping.

Kart

Ballstad
Av /Statens kartverk.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg