Vestre Aker er en tidligere sognekommune i Aker (nåværende Oslo) som ble opprettet i 1906 som en av Akers i alt fire sognekommuner: Ullern, Vestre Aker, Østre Aker og Nordstrand. Hver av disse hadde sine sognestyrer som samtidig utgjorde herredsstyrets medlemmer.

I perioden 1939–1948 hadde Vestre Aker 20, Ullern 12, Østre Aker 20 og Nordstrand 12 representanter i sognestyret/herredsstyret. Sognestyrene hadde innstillingsrett overfor herredsstyret og også fullmakt og budsjett til å avgjøre en del lokale saker. Denne forvaltningen av sognene eksisterte helt frem til 1948, da Aker ble slått sammen med Oslo. Sogneforvaltningen var uavhengig av den stadig oppdelingen i nye kirkesogn i Aker.

Vestre Aker sognekommune utgjorde ved sammenslutningen mellom Oslo og Aker 201 km2, eller bortimot halvdelen av Akers samlede areal, blant annet størstedelen av Nordmarka.

Vestre Aker er fortsatt en menighet i Oslo, Vestre Aker sogn. Det er også en administrativ bydel som heter Vestre Aker, men den ligger i et annet område av byen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg