Vestre Aker (sognekommune)

Artikkelstart

Vestre Aker er en tidligere sognekommune i Aker (nåværende Oslo) som ble opprettet i 1906 som en av Akers i alt fire sognekommuner: Ullern, Vestre Aker, Østre Aker og Nordstrand. Hver av disse hadde sine sognestyrer som samtidig utgjorde herredsstyrets medlemmer.

I perioden 1939–1948 hadde Vestre Aker 20, Ullern 12, Østre Aker 20 og Nordstrand 12 representanter i sognestyret/herredsstyret. Sognestyrene hadde innstillingsrett overfor herredsstyret og også fullmakt og budsjett til å avgjøre en del lokale saker. Denne forvaltningen av sognene eksisterte helt frem til 1948, da Aker ble slått sammen med Oslo. Sogneforvaltningen var uavhengig av den stadig oppdelingen i nye kirkesogn i Aker.

Vestre Aker sognekommune utgjorde ved sammenslutningen mellom Oslo og Aker 201 km2, eller bortimot halvdelen av Akers samlede areal, blant annet størstedelen av Nordmarka.

Vestre Aker er fortsatt en menighet i Oslo, Vestre Aker sogn. Det er også en administrativ bydel som heter Vestre Aker, men den ligger i et annet område av byen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg