Vaxholm

Vaxholm, by og kommune i Uppland i Sverige, i skjærgården nordøst for Stockholm.

Byen

Vaxholm ligger på øya Vaxön i Stockholms skjærgård, og har 4849 innbyggere (2016). Byen preges i stor grad av skjærgårdsturismen i sommerhalvåret, med godt utbygd overnattingskapasitet og stor småbåthavn. Det er bruforbindelse til fastlandet og daglig båtforbindelse til Stockholm.

Historie

Vaxöns strategiske beliggenhet ved innseilingen til Stockholm forklarer Vaxholms grunnleggelse som garnisonsby og tollstasjon i 1652. Helt siden Gustav Vasas tid hadde det da eksistert forsvarsanlegg på øya. Vaxholm festning på holmen Kastellet rett ut for bysentrum ble oppført i perioden 1833-63. Festningen tapte sin militære betydning etter at nye fort ble anlagt lengre ut. I stedet utviklet Vaxholm seg fra 1850-tallet som badested med store sommerhus og sosietetssalong. Waxholms Hotell sto ferdig i 1903.

Kommunen

Vaxholm kommune tilhører Stockholms län. Den har et areal på 87 km2 og 11 798 innbyggere (2017). Den omfatter foruten Vaxön øyene Resarö med tettstedet Resarö (3293 innbyggere), Skarpö, Rindö og Tynnarö, samt flere mindre øyer i Stockholms nordlige skjærgård. Halvøya Bogesundslandet på fastlandet hører også kommunen til. Bogesundslandet har sitt navn etter slottet Bogesund ytterst på neset. Store deler av Bogesundslandet er vernet som naturreservat.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg