Pålsundet
Pålsundet skiller Vaxholms fastlandsdel Bogesundlandet fra hovedøya Vaxön. Det meste av Bogesundlandet er ubebygd og vernet som naturreservat.

Vaxholm er en by og kommune i Uppland i Sverige, i skjærgården nordøst for Stockholm.

Byen

Byen Vaxholm ligger på øya Vaxön i Stockholms skjærgård og har 6200 innbyggere (2021). Byen preges i stor grad av skjærgårdsturismen i sommerhalvåret, med godt utbygd overnattingskapasitet og stor småbåthavn. Det er bruforbindelse til fastlandet og daglig båtforbindelse til Stockholm.

Historie

Vaxholms fästning
Vaxholm med Vaxholm festning i forgrunnen.
Av / LCProBild.
Lisens: CC BY SA 3.0

Vaxöns strategiske beliggenhet ved innseilingen til Stockholm forklarer Vaxholms grunnleggelse som garnisonsby og tollstasjon i 1652. Helt siden Gustav Vasas tid hadde det da eksistert forsvarsanlegg på øya. Vaxholm festning på holmen Kastellet rett ut for bysentrum ble oppført i perioden 1833–1863. Festningen tapte sin militære betydning etter at nye fort ble anlagt lengre ut. I stedet utviklet Vaxholm seg fra 1850-tallet som badested med store sommerhus og sosietetssalong. Waxholms Hotell sto ferdig i 1903.

Kommunen

Stegesundet
På mange av Vaxholms øyer er fritidsbebyggelsen det dominerende landskapselement.

Vaxholm kommune tilhører Stockholms län. Den har et areal på 87 km2 og 12 000 innbyggere (2021). Den omfatter foruten Vaxön øyene Resarö, Skarpö, Rindö og Tynnarö, samt flere mindre øyer i Stockholms nordlige skjærgård. Halvøya Bogesundslandet på fastlandet hører også til kommunen.

Bogesundslandet har sitt navn etter slottet Bogesund ytterst på neset. Slottet ble oppført på 1640-tallet for Per Brahe og var opprinnelig et kompakt, kubisk steinhus i fire etasjer. På 1860-tallet ble slottet ombygd i nygotisk-romantisk stil, og fikk blant annet fire hjørnetårn. Anlegget er i dag i den svenske statens eie. Store deler av Bogesundslandet er vernet som naturreservat.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg