Varaldsøy er en tidligere kommune i Hordaland fylke (nå Vestland fylke). Kommunen ble opprettet i 1901 ved deling av den daværende Strandebarm kommune i to, henholdsvis Strandebarm og Varaldsøy kommuner.

Varaldsøy kommune omfattet i tillegg til øya Varaldsøy også fastlandsdelen nordvest for øya (området Mundheim og Gravdal). I 1965 ble øya sammen med kommunene Fjelberg og Kvinnherad slått sammen til den nye Kvinnherad kommune. Samtidig ble fastlandsdelen overført til Kvam kommune. Varaldsøy kommune hadde et areal på 83 km2 og 811 innbyggere ved nedleggelsen som egen kommune.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Reidar Kyrkjebø

Det er lite sannsynleg og iallfall uråd å dokumentere at namnet Varaldsøy kjem av mannsnamnet Varaldr. Meir truleg er den tolkinga som mellom anna finst i Norsk stadnamnleksikon: Det høge fjellet som er lett å leggje merke til. Ein pioner i norsk namnegransking, Magnus Olsen, lanserte for nær hundre år sidan teorien om krigaren Waraldr. Denne tolkinga har vore seigliva, men er forkasta av seinare namnegranskarar.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg