Faktaboks

Valeria Messalina

Messallina

Død
48 evt., Roma
Levetid - kommentar
Født før 20 evt.,

Messalina var en romersk keiserinne gjennom sitt ekteskap med keiser Claudius.

Messalina var oldebarn av keiser Augustus' søster Octavia og datter av senatoren Marcus Valerius Messala Barbatus. Hun ble som ung gift med den rundt 30 år eldre Claudius i 39 eller 40, rett før han noe overraskende ble romersk keiser etter mordet på Caligula i 41. De hadde to barn: Octavia (Neros første hustru) og Britannicus. Hun var beryktet for sin utsvevende livsførsel og herskesyke, og var hensynsløs overfor Claudius. I hans fravær holdt hun en gang bryllup med en annen (Gaius Silius) og hadde lagt planer for å rydde Claudius av veien, men planene ble avslørt og hun tok sitt eget liv før hun rakk å bli ført bort og henrettet.

Messalina er omtalt i sterkt negative ordelag i romersk litteratur, som så henne som antitesen til en skikkelig romersk matrona, nemlig som en maktsyk intrigemaker som blandet seg inn i mannsfæren, var åpenlyst utro og ikke gikk av veien for å få folk drept. Se særlig skildringen i den såkalte kvinnesatiren til Juvenal (Satire 6.114-35).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg