Gaius Julius Caesar Caligula

Faktaboks

Gaius Julius Caesar Caligula
Uttale
calˈigula
Født
31. august 12 evt.
Død
24. januar 41 evt., Roma
Caligula - rekonstruert med farger fra antikk marmorbyste (Glyptoteket i København)
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Caligula

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Gaius Julius Caesar Caligula var en romersk keiser i perioden 37–41, sønn av Germanicus og Agrippina den eldre. Han oppholdt seg som barn i hæren ved Rhinen, hvor soldatene kalte ham Caligula («den lille soldatstøvel»), et navn han beholdt. Senere ble han oppfostret hos grandonkelen TiberiusCapri og utpekt til tronfølger. I begynnelsen av sin regjering tok han avstand fra Tiberius; han hersket forsiktig, lettet skattetrykket og gjeninnførte folkevalg av flere embetsmenn.

Et omslag kom etter en alvorlig sykdom i 38, og kanskje som en følge av et komplott. Han vendte seg mot senatet, førte et tøylesløst liv og ble stadig mer hensynsløs i valg av maktmidler og for å skaffe seg penger. Den manglende maktfordelingen ble brutalt avslørt og senatorenes måtte spille sine roller i narrespillet; opportunisme og frykt preget situasjonen og senatorene overgikk hverandre i smiger og anklager om majestetsforbrytelse mot keiseren.

Caligula gikk lenger enn forgjengerne i å la seg dyrke som guddom også i Roma og Italia, antagelig også det for å ydmyke senatseliten. Han foretok et par mindre felttog til Germania og fikk strammet opp grenseforsvaret og provinsbestyrelsen i Gallia. En planlagt invasjon i Britannia ble det ingenting av, muligvis fordi soldatene nektet – noe som forklarer historien om at Caligula satte dem til å sanke skjell ved stranden. Keiseren lot isteden bygge en bro av skip over Napoli-gulfen og red over i en prangende prosesjon.

Caligula var neppe gal, slik seinere kilder hevder, men heller selvsentrert, maktsyk og skruppelløs, og da hans forhold til senatet brøt sammen, ser det ut som om han ville se hvor langt han kunne gå i å ydmyke aristokratiet. To sammensvergelser ble forpurret før Caligula falt som offer for en tredje og ble drept i sitt eget palass.

Den romerske forfatteren Sveton har skrevet Caligulas biografi (i Romerske keisere, norsk utgave fra 1974), med vekt på det bisarre (blant annet fortellingen om at han planla å utnevne sin hest til konsul).

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Barrett, Anthony A.: Caligula: the corruption of power, 1989, Finn boken
  • Winterling, Aloys: Caligula: a biography, 2011

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg