Faktaboks

Uria
Urias
Uttale
ˈuria

«David gir Uria et brev for Joab», et oljemaleri av den nederlandske kunstneren Pieter Lastman. Brevet inneholder ordrene om at Uria skal bli plassert på frontlinjene og etterlatt for å dø.

/The Leiden Collection.

Uria er navn på flere personer i Det gamle testamente. Best kjent er hettitten Uria, som var en av kong Davids krigere.

Kong David ble forelsket i Urias hustru Batseba og lå med henne. For å rydde Uria av veien og ta Batseba som sin hustru, befalte kong David at Uria skulle plasseres på en post ved fronten hvor han var svært utsatt. Uria døde på den posten. Denne fortellingen er bakgrunnen for uttrykket uriaspost. Fortellingen står i kapittel 11 i andre Samuelsbok i Det gamle testamentet.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (6)

skrev Terje Berentsen

Hvorfor er beskrivelsen av hendelsen med David og Batseba forskjellig i denne artikkelen i forhold til artikkelen om Batseba og om David?

svarte Terje Stordalen

Beskrivelsen her er kortere, fordi denne artikkelen handler om Uria, ikke om David og Batseba. Bortsett fra det ser jeg ikke helt hva du mener er forskjellig i beskrivelsen av hendelsen i disse to artiklene?

skrev Terje Berentsen

Det er jo ikke riktig forståelse av denne teksten å hevde at David sendte Uria i døden for å gifte seg med hans kone. Det er helt innlysende at Davids handlinger gikk ut på å skjule Batsebas graviditet, ved å invitere Uria hjem fra krigen for å få ham til å sove hos sin kone. Men når dette ikke lyktes måtte mannen hennes dø for å unngå at Batseba ble straffet for utroskap mens hennes man var i krigstjeneste. Hvorfor er denne innlysende sammenheng erstattet av en spekulativ påstand om at Davids handlinger hadde som formål å få Uria drept slikat han etterpå kunne gifte seg med enken? Jeg synes ikke slike spekulasjoner hører hjemme i et leksikon som har en seriøs fortid. Jeg undres på om du virkelig har lest denne Bibelteksten grundige nok.

svarte Terje Stordalen

I artikkelen om Uria gjengis ikke hele fortellingen om David og Batseba. Fokus her er det som skjedde med Uria. Slik gjør man det i et seriøst leksikon. At Davids formål var å sende Uria i døden fremgår av 1 Samuelsbok 11:14-15: Neste morgen skrev David et brev til Joab (hærføreren] og sendte det med Uria. I brevet skrev han "sett Uria lengst framme, der kampen er hardest. Dra dere så tilbake fra ham, så han faller og mister livet!" David fremstilles som drapsmann også av profeten Natan i neste kapittel: “Hetitten Uria har du drept med sverd.” (1 Samuelsbok 12:9). (Urias død bidrar forøvrig ikke til å skjule verken Batsebas graviditet eller det faktum at Uria ikke gikk hjem til henne da han var i Jerusalem.) Davids hensikt kan man avlese av 1 Samuelsbok 11:27: “Da sørgetiden var over, sendte David bud og hentet [Batseba] hjem til seg. Hun ble hans kone og fødte ham en sønn". Derfor sier artikkelen at David ga befalingen om uriasposten for å rydde Uria av veien og ta Batseba som sin hustru. Det kan neppe kalles spekulativt.

skrev Terje Berentsen

Det svares at fokuset her er hva som skjedde med Uria. Men fagansvarliges egen spekulasjon om at David i utgangspunktet ønsket å rydde Uria av veien for å gifte seg med Batseba er feil ifølge den bibelteksten som artikkelen bygger på. Det passer ikke et seriøst leksikon.

svarte Mari Paus

Hei! Takk for innspillet. Vi har en ny fagansvarlig for artikkelen siden forrige gang du kommenterte denne teksten, jeg vil høre om han har noen andre kommentarer enn det som har blitt besvart tidligere. Vennlig hilsen Mari i redaksjonen

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg