United Nations Support Mission in Libya (UNSMIL) er en såkalt politisk misjon (i motsetning til en militær operasjon); opprettet av FNs sikkerhetsråd etter anmodning fra myndighetene i Libya, gjennom resolusjon nr. 2009 av 16. september 2011.

Hensikten med å opprette UNSMIL var å støtte libyske myndigheter i arbeidet med å stabilisere og utvikle landet etter krigen i Libya i 2011, under Den arabiske våren.

Blant oppgavene i UNSMILs mandat var å forberede valget sommeren 2012, så vel som på andre måter å bistå myndighetenes arbeid med å øke statens autoritet, styrke nasjonale institusjoner og gjenopprette offentlige tjenester samt å beskytte menneskerettighetene.

Med vedvarende krigføring og mangel på stabilitet i Libya har UNSMIL fortsatt sitt oppdrag, som er blitt utvidet, blant annet gjennom Sikkerhetsrådets resolusjon nr. 2323 fra 2016, for å bidra med mekling i konflikten i landet. UNSMIL har også fått i oppdrag å bidra til grunnleggende sosiale tjenester og humanitær bistand, inklusive koordinering av utenlandsk bistand. Oppdraget omfatter også overvåking av menneskerettighetssituasjonen, og rådgiving til den nasjonale overgangsregjeringen.

På grunn av sikkerhetssituasjonen i Libya har UNSMIL sitt hovedkvarter i Tunis i Tunisia.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg