United Nations Observer Mission in Sierra Leone (UNOMSIL) var FNs fredsbevarende operasjon i Sierra Leone, etablert i 1998 etter at en fredsavtale var blitt inngått mellom partene i borgerkrigen. UNOSMIL var virksom i et drøyt år, til oktober 1999, da den ble etterfulgt av en fredsbyggende styrke, United Nations Mission in Sierra Leone (UNAMSIL).

Faktaboks

Også kjent som

UNOMSIL

Konflikten

Borgerkrigen i Sierra Leone startet i 1991, og førte blant annet til at hæren grep makten. Regionale organisasjoner søkte å finne en politisk løsning, men krigen fortsatte etter valgene i 1996, før partene inngikk en fredsavtale høsten samme år. Denne ble avsporet av et nytt militærkupp i 1997, hvorpå kuppmakerne etablerte en junta sammen med opprørsbevegelsen Revolutionary United Front (RUF). En vestafrikansk fredsstyrke etablert av samarbeidsorganisasjonen ECOWAS (ECOMOG) ble satt inn samme år, og etter kamper vinteren 1998 ble den avsatte president Ahmad Tejan Kabbah gjeninnsatt. Deretter besluttet FNs sikkerhetsråd å avvikle sanksjonene mot Sierra Leone, og å opprette UNOMSIL.

Oppgavene

UNOMSIL ble etablert som en observatørstyrke, i henhold til Sikkerhetsrådets resolusjon nr. 1181 (1998), og fikk sitt mandat utvidet gjennom resolusjon nr. 1260 (1999). Hovedoppdraget besto i å overvåke sikkerhetssituasjonen og den militære utviklingen i Sierra Leone, samt avvæpning og demobilisering av tidligere stridende som i hovedsak ble utført av den vestafrikanske fredsstyrken ECOMOG, og å bistå i å overvåke respekt for internasjonal humanitær rett. UNOMSIL bisto også Sierra Leones myndigheter i restrukturering av landets sikkerhetsstyrker.

UNOMSIL hadde en maksimal autorisert styrke (utøkt i august 1999) på 210 observatører og 35 sanitetspersonell, samt fem sivile politirådgivere, samt sivilt personell. 28 land deltok med militært personell til operasjonen, herunder Norge, som stilte med fem offiserer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg