United Nations Monitoring, Verification and Inspection Commission er FNs organ for våpeninspeksjon i Irak.

Faktaboks

Også kjent som
fork. UNMOVIC

UNMOVIC startet sitt arbeid 2000 til avløsning for FNs spesialkommisjon for Irak, UNSCOM, som var i funksjon i 1991–1998. Etableringen av UNMOVIC var et forsøk på å få i gang inspeksjonen av Iraks påståtte lagre og fabrikker for kjernefysiske, kjemiske og biologiske våpen.

UNMOVIC ble opprettet av FNs Sikkerhetsråd i desember 1999 og ble umiddelbart møtt med protester fra Irak, som nektet ethvert samarbeid med inspektørene. Først høsten 2002 ga Irak etter og lot inspektørene slippe inn. UNMOVIC drev inspeksjoner i Irak frem til like før krigshandlingene startet i mars 2003, uten å finne masseødeleggelsesvåpen.

Etter regimeskiftet i Irak gjenopptok ikke UNMOVIC sitt arbeid. UNMOVIC ble ledet av svensken Hans Blix. Han trakk seg våren 2003 og ble etterfulgt av Demetrius Perricos fra Hellas. UNMOVIC ble formelt nedlagt i 2007.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg