Ubangi-Chari

Et frimerke fra Ubangi-Chari-Tsjad fra 1915

Artikkelstart

Ubangi-Chari ble etablert som en fransk koloni i 1894, og skilt fra Fransk Kongo 29. desember 1903. Landet fikk Bangui som hovedstad i 1906. Navnet Ubangi-Chari kommer fra elvene Ubangi og Chari. Landet er i dag kjent som Den sentralafrikanske republikk.

Faktaboks

Uttale
ubˈangi-chˈari
Også kjent som
fransk Oubangui-Chari

I 1906 ble Ubangi-Chari slått sammen med en fransk militær sone i Tsjad, og fikk navnet Ubangi-Chari-Tsjad. Kolonien ble delt inn i administrative regioner. De administrative postene i hver region var imidlertid dårlig finansiert og i all hovedsak uten bemanning.

Landet fikk en ny administrativ inndeling i 1909 da lokale innbyggere gjorde opprør mot kolonistyret. Den franske generalguvernøren delte landet opp i regioner for okkupasjon og ga offiserer eller administratorer ansvar for å slå ned lokal motstand. Det var vanlig med brutal maktbruk, og lokalbefolkningen kunne bli utsatt for ekstrem vold. Den administrative inndelingen fra 1909 tilsvarer den administrative inndelingen av Den sentralafrikanske republikk i dag.

Fra 1946 til 1958 var Ubangi-Chari et oversjøisk territorium i Den franske union. Fra 1958 ble området døpt Den sentralafrikanske republikk, som ble selvstendig under samme navn 13. august 1960.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg