Faktaboks

Offisielt navn
Trondhjems Konfektionsfabrik A/S
Også kjent som

Trokofa

Organisasjonstype

Aksjeselskap

Stiftet
1923
Nedlagt
1974
Fabrikksbygning
Trondhjems Konfektionsfabrik på Ila, Mellomila 34.
Kvinner som syr på Trondhjems Konfektionsfabrik, 1948.

Trondhjems Konfektionsfabrik var en norsk produsent av herre- og dametøy på Mellomila i Trondheim. Firmaet ble startet av Aron Mendelsohn, som fra før hadde god erfaring fra konfeksjonsbransjen.

Bakgrunn

Jødiske Aron Mendelsohn (født Fisher) ble født i Litauen i 1871. Han dro som 20-åring for å delta i kolonialiseringsarbeidet i Palestina. Etter to år ble han syk av malaria og i 1894 dro han til broren sin i Norge.

Etter en tid som omreisende handelsmann giftet han seg med Thora Paltiel i 1895, og dette var den første jødiske vielsen i Trondheim. Hun drev fra før en forretning. Etter hvert la Mendelsohn tilværelsen som omreisende handelsmann bak seg og engasjerte seg i driften.

I 1909 startet han A. Mendelsohn, en forretning for herreklær i Brattørgata 12 b. På denne tiden var plasseringen en av de beste for byens kremmere. Under første verdenskrig begynte firmaet å produsere arbeidsklær, skjorter og forklær. Slikt ble sydd på «hjemmesøm». På denne tiden var det en kjærkommen ekstrainntekt for kvinner som hadde en symaskin hjemme.

Bedriften etableres

I 1923 startet Mendelsohn opp Trondhjems Konfektionsfabrik for produksjon av herrekonfeksjon, som ble markedsført under varemerket Trokofa. To år senere etablerte han en ny fabrikk i samme bransje. De tre sønnene, Henrik, Isak og Fillip, tok også del i driften.

I 1933 var det en omstrukturering i selskapenes struktur. Deriblant overtok Isak Mendelsohn Trondhjems Konfektionsfabrik og ble eneinnehaver. Ved årsskiftet 1936/1937 emigrerte Filip Mendelsohn til Israel. Henrik Mendelsohn var fra da eneinnehaver av firmaet som fått navnet A. Mendelsohn & Sønner. Sistnevnte hadde også ansvar for å administrere produksjonen og salgsapparatet. I 1933 gikk Aron Mendelsohn ut som medeier og overlot driften helt til sine sønner.

Andre verdenskrig

I november 1941 ble firmaet beslaglagt av Gestapo og en nazistisk bestyrer ble satt til å lede selskapet. Aron, kona Thora og sønnen Henrik ble deportert til Tyskland og drept i en konsentrasjonsleir i august 1943.

Ny ledelse

skredder
Mann som prøver en frakk.

Etter krigen var firmaets kapital og reserver oppbrukt. Henrik Mendelsohns enke, Ragna Mendelsohn, overtok ledelsen av bedriften som hun utviklet videre. Fabrikken produserte kjente merkevarer som Windsor-skjortene, Roald 96, som var en kolleksjon arbeidsklær og sportshabitten Weekend Sport. Firmaet ble avviklet i 1974.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • A. Mendelsohn & Sønner 50 år, A.s. Trykk, 1959
  • Rode, F. W. (1930). Trøndelagsutstillingen 1930: Offisiell beretning : II del, Utstillingen
  • Reitan, Jon (2005). Jødene fra Trondheim, Tapir Akademisk Forlag

Faktaboks

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg