Faktaboks

Offisielt navn
Trondhjems Aktieteglværk
Også kjent som

Throndhjems Aktieteglværk

Stiftet
1891
Nedlagt
1988
Trondhjems Aktieteglværk på Øvre Bakklandet i Trondheim i 1947.

Trondhjems Aktieteglværk var en norsk fabrikk for produksjon av murstein, drensrør og takstein. Da selskapet ble etablert i 1891, kunne det se tilbake på mange hundre års drift på det samme stedet.

Etablering

Trondhjems Aktieteglværk ble stiftet i 1891. For å rasjonalisere driften, ble det samme år kjøpt en mursteinspresse og en knusemølle. Samtidig ble det laget en del håndbanket murstein. I 1897 var årsproduksjonen kommet opp i 2,1 millioner murstein, drensrør og takstein.

Variert produksjon

Firmaet drev også utstrakt handel med bygningsmateriell som sement, kalk, ildfast stein, leire med mere. Murstein ble bare produsert i perioden mai–september, da den ble tørket i åpne skur og ikke tålte kuldegrader. Drensrør og takstein ble tørket i de varme lokalene over teglovnen, og disse produktene ble produsert hele året.

I årene etter andre verdenskrig sysselsatte Trondhjems Aktieteglværk mellom 25 og 50 personer, avhengig av sesong. Leiren ble da tatt fra eiendommen Østerberg i Strinda. I 1970-årene var det lite virksomhet på verket.

Historisk teglverk

Teglverket kan ha hatt røtter helt tilbake til sent 1200-tallet. Fliser i tegl funnet under utgravinger på Sverresborg kan ha blitt laget på teglverket på Bakklandet. På begynnelsen av 1700-tallet ble det drevet et teglverk på samme sted.

I tiden rundt 1800 eide general Georg Fredrik von Krogh teglverket. Etter at han døde, overtok Henrik Lysholm og Jakob Pettersen virksomheten. Etter flere eierbytter stod Nicolai Buch som eier i 1889.

Fredning og nedleggelse

Trondhjems Aktieteglværk i 1947.

Hele anlegget ble fredet i 1984, men tørrpressehuset, tre rekker tørkestativer, lagerskur og murpipe er allikevel revet og området er utbygd til boliger, slik at bare ovnsbygningen, Teglverkshallen, står igjen. Selskapet ble nedlagt i 1988.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Flønes, Olav (1950). Teglverket på Bakklandet i middelalder og nutid : Trondhjems Aktieteglverk 1890-1950, Teglverket
  • Bratberg, Terje T. V. (1996). Trondheim byleksikon, Kunnskapsforlaget

Faktaboks

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg