Heath Ledger

Faktaboks

Heath Ledger
Heath Andrew Ledger
Født
4. april 1979, Perth, Australia
Død
22. januar 2008, New York, USA
Heath Ledger under Filmfestivalen i Berlin i 2006.
.

Artikkelstart

Heath Ledger var en australsk filmskuespiller. I løpet av sin korte karriere ble han særlig kjent for sin rolleprestasjon i Brokeback Mountain og for tolkningen av karakteren Joker i The Dark Knight. For sistnevnte rolle vant han en Oscar, Bafta og Golden Globe, alle tildelt posthumt.

Debut

Ledger filmdebuterte i 1992 og medvirket i TV-serien Home and Away (1997), men ble først lagt merke til for rollene som sønnen i det historiske dramaet The Patriot (Patrioten, 2000), ridderen i eventyret A Knight's Tale (2001) og broren i dramaet Monster's Ball (2001).

Gjennombrudd i Hollywood

Heath Ledger ble deretter et kjent navn i Hollywood med rollene som Jacob Grimm i Terry Gilliams The Brothers Grimm (2005) og tittelrollen i Lasse Hallströms Casanova (2005). Han fikk stor oppmerksomhet for sin innsats i Ang Lees Brokeback Mountain (2005), hvor han spilte en cowboy som innleder et forhold til sin mannlige kollega, spilt av Jake Gyllenhaal.

I 2007 portretterte han en av de mange utgavene av Bob Dylan i Todd Haynes' flettverksfilm I'm Not There. Ledger døde i 2008 etter en overdose med medisiner, og ble tildelt en birolle-Oscar for rollen som Joker i Christopher Nolans Batman-film The Dark Knight (2008).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg