Faktaboks

Heath Ledger
Heath Andrew Ledger
Født
4. april 1979, Perth, Australia
Død
22. januar 2008, New York, USA
Heath Ledger under Filmfestivalen i Berlin i 2006.
.

Heath Ledger var en australsk filmskuespiller. I løpet av sin korte karriere ble han særlig kjent for sin rolleprestasjon i Brokeback Mountain og for tolkningen av karakteren Joker i The Dark Knight. For sistnevnte rolle vant han en Oscar, Bafta og Golden Globe, alle tildelt posthumt.

Debut

Ledger filmdebuterte i 1992 og medvirket i TV-serien Home and Away (1997), men ble først lagt merke til for rollene som sønnen i det historiske dramaet The Patriot (Patrioten, 2000), ridderen i eventyret A Knight's Tale (2001) og broren i dramaet Monster's Ball (2001).

Gjennombrudd i Hollywood

Heath Ledger ble deretter et kjent navn i Hollywood med rollene som Jacob Grimm i Terry Gilliams The Brothers Grimm (2005) og tittelrollen i Lasse Hallströms Casanova (2005). Han fikk stor oppmerksomhet for sin innsats i Ang Lees Brokeback Mountain (2005), hvor han spilte en cowboy som innleder et forhold til sin mannlige kollega, spilt av Jake Gyllenhaal.

I 2007 portretterte han en av de mange utgavene av Bob Dylan i Todd Haynes' flettverksfilm I'm Not There. Ledger døde i 2008 etter en overdose med medisiner, og ble tildelt en birolle-Oscar for rollen som Joker i Christopher Nolans Batman-film The Dark Knight (2008).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg