Sam Wanamaker

Faktaboks

Sam Wanamaker
Samuel Wattenmacker
Født
14. juni 1919, Chicago
Død
18. desember 1993, London, England

Artikkelstart

Sam Wanamaker var en amerikansk-engelsk skuespiller og filmregissør. Hans datter Zoë Wanamaker er en kjent skuespiller i Storbritannia.

Etter roller på Broadway og i radio debuterte han som filmskuespiller i My Girl Tisa (1948). Året etter forlot han Hollywood for å spille hovedrollen i den sosialt engasjerte Edward Dmytryks Give Us This Day(Gi oss i dag..., 1949), innspilt i England etter at regissøren var blitt svartelistet i Hollywood.

Wanamaker ble kort etter selv etterforsket av Kongresskomiteen for uamerikansk virksomhet, og valgte å forlate USA for godt og slå seg ned i Storbritannia. Han arbeidet som sceneinstruktør, produsent og skuespiller ved ulike teatre inntil han på 1960-tallet vendte tilbake til film og fjernsyn. Wanamaker mottok en Emmy-pris for rollen som jøden Moses Weiss i fjernsynsserien Holocaust(1978).

Han debuterte som filmregissør med spenningsfilmen The File of the Golden Goose(Spreng falskmyntnerbanden!, 1969) og laget noen spillefilmer på 1970-tallet, men regisserte hovedsakelig for fjernsyn.

Wanamaker er ellers kjent som en pådriver for rekonstruksjonen av Shakespeares teater The Globe på South Bank i London.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg