Thaksin Shinawatra

Faktaboks

Thaksin Shinawatra
født:
1949
Thaksin Shinawatra under et møte i det amerikanske utenriksdepartementet i 2005.
Av .
Lisens: public domain

Thaksin Shinawatra, thailandsk politiker og forretningsmann, statsminister 2001–06. Bygde i 1990-årene opp familieselskapet Shin Corp. til Thailands ledende IT- og telekom-selskap, og ble med dette en av landets aller rikeste menn.

Politisk karriere

Thaksin hadde flere ministerposter fra 1995. I 1998 grunnla han det populistiske partiet Phak Thai Rak Thai (Thaier elsker Thaier-partiet), som seiret stort ved parlamentsvalgene 2001 og 2004. Han satt som statsminister i perioden 2001-06. Familiens skattefrie milliardgevinst ved salg av Shin Corp. gav 2006 støtet til korrupsjonsbeskyldninger og en sivil ulydighetskampanje for å tvinge ham fra statsministerposten.

Thaksin trådte formelt tilbake som statsminister i april etter oppfordring fra kong Bhumibol Adulyadej. Etter en kortvarig «politisk ferie» kom han imidlertid tilbake som sjef for et forretningsministerium i påvente av nyvalg. Avsatt ved militærkupp under en utenlandsreise 19. september 2006.

I eksil

Siden kuppet i 2006 har Thaksin levd i eksil, men fortsatt som de facto leder for Phak Thai Rak Thai, frem til partiet ble oppløst av grunnlovsdomstolen i 2007, og deretter for Phak Phalang Phrachachon (Folkemaktspartiet) og Phak Phuea Thai (Partiet for Thaier). Thaksin anses også som de facto leder for Enhetsfronten for demokrati mot diktatur, bedre kjent som rødskjortebevegelsen (mob suea deang). Rødskjortene stod bak store folkelige demonstrasjoner i Bangkok i april og mai 2010. Over 90 mennesker mistet livet i sammenstøtene mellom demonstranter og militæret.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg