Thaksin Shinawatra

Faktaboks

Thaksin Shinawatra
Født
1949
Thaksin Shinawatra under et møte i det amerikanske utenriksdepartementet i 2005.
Av .

Artikkelstart

Thaksin Shinawatra er en thailandsk politiker og forretningsmann, statsminister fra 2001 til 2006. Thaksin bygde i 1990-årene opp familieselskapet Shin Corp. til Thailands ledende IT- og telekom-selskap, og ble med dette en av landets aller rikeste menn. Thaksin ble en høyst kontroversiell politiker som utfordret den etablerte politiske kulturen i Thailand. Han appellerte til velgerne for å sikre seg gjenvalg og ble særlig populær i de folkerike provinsene i Nord- og Nordøst-Thailand.

Politisk karriere

Thaksin hadde flere ministerposter fra 1995. I 1998 grunnla han partiet Phak Thai Rak Thai (Thaier elsker Thaier-partiet), som seiret stort ved parlamentsvalgene 2001 og 2004. Han satt som statsminister i perioden 2001 til 2006. Familiens skattefrie milliardgevinst ved salg av Shin Corp. gav i 2006 støtet til korrupsjonsbeskyldninger og en sivil ulydighetskampanje for å tvinge ham fra statsministerposten.

Thaksin trådte formelt tilbake som statsminister i april etter oppfordring fra kong Bhumibol Adulyadej. Etter en kortvarig «politisk ferie» kom han imidlertid tilbake som sjef for et forretningsministerium i påvente av nyvalg. Thaksin ble avsatt ved et militærkupp under en utenlandsreise 19. september 2006.

I eksil

Siden kuppet i 2006 har Thaksin levd i eksil, men fortsatt som de facto leder for Phak Thai Rak Thai, frem til partiet ble oppløst av grunnlovsdomstolen i 2007, og deretter for Phak Phalang Phrachachon (Folkemaktspartiet) og Phak Phuea Thai (Partiet for Thaier). Enhetsfronten for demokrati mot diktatur, bedre kjent som rødskjortebevegelsen (mob suea deang) er en viktig støttespiller for Thaksin. Rødskjortene stod bak store folkelige demonstrasjoner i Bangkok i april og mai 2010. Over 90 mennesker mistet livet da militæret slo hardt ned på demonstrantene for å stoppe protestene. Thaksins søster, Yingluck Shinawatra, ble valgt til statsminister i 2011 og satt frem til et nytt militærkupp i mai 2014.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg