Bhumibol Adulyadej

Faktaboks

Bhumibol Adulyadej
Rama 9
Født
5. desember 1927, Cambridge, Massachusetts, USA
Død
13. oktober 2016, Siriraj sykehus, Bangkok, Thailand
Bhumibol Adulyadej fotografert i 1946
Bhumibol Adulyadej
Av .
Kong Bhumibol Adulyadej av Thailand vinker til menneskemengden som er samlet for å feire hans 60-årsjubileum som monark. Bildet er tatt 9. juni 2006.
/NTB Scanpix.

Bhumibol Adulyadej og dronning Sirikit i forbindelse med feiringen av kongens 72-årsdag.

Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Bhumibol Adulyadej, Rama 9 av Chakri-dynastiet, var konge av Thailand fra 1946 til 2016.

Bakgrunn

Kong Bhumibol, sønn av prins Mahidol Adulyadej og Sangwal Talapat, var født og oppvokst i USA, men bodde og studerte under andre verdenskrig i Sveits. Bhumibol etterfulgte sin bror Ananda Mahidol, som ble skutt under uoppklarte omstendigheter i juni 1946. Kroningen av Bhumibol fant sted 5. mai 1950.

Regjeringstid

Under Bhumibol styrket kongehuset sin rolle etter svekkelsen ved overgangen fra absolutt til konstitusjonelt monarki i 1932. Kongen og kongehuset fikk betydning for nasjonsbyggingsprosjektet i Thailand, og fra 1950-tallet ble Thailand med kongen som overhode også en viktig brikke i det regionale stormaktspillet i Sørøst-Asia under den kalde krigen.

I Thailand huskes Bhumibol spesielt for sin aktive rolle under de politiske krisene i 1973 og 1992, hvor kongen grep inn for å få slutt på gatekampene mellom studenter og soldater. I hovedsak har imidlertid ikke kongen intervenert åpenlyst i politiske prosesser.

Bhumibol arbeidet aktivt med utviklingsprosjekter for thailandske bønder og minoritetsfolk; spesialist på kunstig vanning. Han dyrket også en rekke hobbyer, som fotografi og musikk, særlig jazz.

De siste 10 årene av sitt liv holdt Bhumibol primært til ved Siriraj sykehus, hvor han mottok helsehjelp.

Familie

I 1950 giftet Bhumibol seg med Sirikit Kitiyakara. Paret fikk fire barn. Maha Vajiralongkorn (født i 1952) overtok tronen etter sin far og fikk tittelen Rama 10.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Hafsah hayat

har thailand flere kjente personer forrdi jeg har en verdens prosjekt og valgdte thailand visdu vil kan du skrive litt mere fakta om;1.tradisjoner2.styreform3.næringsveier4.byer og stater5.handel6.klima7.mat!!!!8.geografi9.noe om flagget10.naturkratastrofer11.daglilivet

svarte Marte Ericsson Ryste

Hei,Du finner mer informasjon om Thailand dersom du leser landartikkelen. Den finner du her: http://snl.no/ThailandLandartikkelen inneholder informasjon om flere av temaene du nevner, og lenker videre til fordypningsartikler om blant annet styreform, natur, klima, geografi m.m.Lykke til med oppgaven!Med vennlig hilsenMarte Ericsson RysteRedaksjonen

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg