Bhumibol Adulyadej fotografert i 1946

Bhumibol Adulyadej av Ukjent. Falt i det fri (Public domain)

Bhumibol Adulyadej, Rama 9. av Chakri-dynastiet, var konge av Thailand fra 1946 til 2016. Kroningen fant sted 5. mai 1950. I 1950 giftet han seg også med Sirikit Kitiyakara. Paret fikk fire barn. Maha Vajiralongkorn (født i 1952) overtok tronen etter sin far og fikk tittelen Rama 10.

Kong Bhumibol, sønn av prins Mahidol Adulyadej og Sangwal Talapat, var født og oppvokst i USA, men bodde og studerte under andre verdenskrig i Sveits. Bhumibol etterfulgte sin bror Ananda Mahidol, som ble skutt under uoppklarte omstendigheter i juni 1946.

Bhumibol arbeidet aktivt med utviklingsprosjekter for thailandske bønder og minoritetsfolk; spesialist på kunstig vanning. Han dyrket også en rekke hobbyer, som fotografi og musikk, særlig jazz.  

Under Bhumibol styrket kongehuset sin rolle etter svekkelsen ved overgangen fra absolutt til konstitusjonelt monarki i 1932. Kongen og kongehuset fikk betydning for nasjonsbyggingsprosjektet i Thailand, og fra 1950-tallet ble Thailand med kongen som overhode også en viktig brikke i det regionale stormaktspillet i Sørøst-Asia under den kalde krigen.

I Thailand huskes Bhumibol spesielt for sin aktive rolle under de politiske krisene i 1973 og 1992, hvor kongen grep inn for å få slutt på gatekampene mellom studenter og soldater. I hovedsak har imidlertid ikke kongen intervenert åpenlyst i politiske prosesser.

De siste 10 årene av sitt liv holdt Bhumibol primært til ved Siriraj sykehus, hvor han mottok helsehjelp.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

7. januar 2014 skrev Hafsah hayat

har thailand flere kjente personer forrdi jeg har en verdens prosjekt og valgdte thailand visdu vil kan du skrive litt mere fakta om;1.tradisjoner

2.styreform

3.næringsveier

4.byer og stater

5.handel

6.klima

7.mat!!!!

8.geografi

9.noe om flagget

10.naturkratastrofer

11.daglilivet

8. januar 2014 svarte Marte Ericsson Ryste

Hei,Du finner mer informasjon om Thailand dersom du leser landartikkelen. Den finner du her: http://snl.no/ThailandLandartikkelen inneholder informasjon om flere av temaene du nevner, og lenker videre til fordypningsartikler om blant annet styreform, natur, klima, geografi m.m.Lykke til med oppgaven!Med vennlig hilsen

Marte Ericsson Ryste

Redaksjonen

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.