Faktaboks

Tawadros 2.

al-Baba Tawadurus al-thani

Født
4. november 1952, Mansourain
Pave Tawadros 2.
Den 118. koptiske pave av Alexandria, Tawadros 2.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Tawadros 2. er en egyptisk geistlig. Han den 118. koptiske paven av Alexandria og patriark av St. Markus' stol i Afrika og Midtøsten fra 2012 da han etterfulgte Shenouda 3.

Pave Tawadros, født Wagih Sobhi Baki Soleiman, ble født inn i en koptisk familie i byen Mansoura, nord for Kairo. Han studerte først ved Alexandria-universitetet, der han tok en bachelor i farmasi (1975), hvorpå han ledet en statseid medisinfabrikk. Samtidig studerte han ved presteskolen i Alexandria, med en bachelor i teologi (1983). Senere videreførte han sine farmasi-studier, samt forretningsledelse, i Singapore.

Etter å ha studert ved St. Pishoy-klosteret ble han i 1989 opptatt i ordenen med navnet Theodorus (med Tawadros som den koptiske formen). I 1990 ble han ordinert som prest og i 1997 vigslet til biskop av Beheira av sin forgjenger Shenouda 3. Da denne døde i 2012, var Tawadros én av tre kandidater til å etterfølge ham, og den som ble trukket ut. Han ble så innsatt 18. november 2012.

Tawadros støttet opprøret i Egypt i 2011, som førte til at president Hosni Mubarak ble avsatt, men stilte seg kritisk til etterfølgeren fra Det muslimske brorskap, Mohamed Morsi. Mursi ble selv fjernet av de militære i et kupp i 2013, noe Tawadros støttet. Paven hadde før dette gått mot grunnlovsforslaget om å gjøre islamsk lovgivning (sharia) til grunnlag for styringen av Egypt. Han ble valgt i en periode med tiltagende, voldelige angrep fra islamister mot den koptiske kirke.

Tawadros var i 2015 den første koptiske biskop siden 1832 som besøkte Jerusalem. Det var for å delta i begravelsen til erkebiskop Anba Abraham og var ikke noe egentlig brudd med praksisen til Shenuda 3, som var en sterk kritiker av Israel. I 2013 besøkte han Vatikanet for å ha samtaler med pave Frans.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg