Svartlamoen er et boligområde på østkanten i Trondheim. Området ligger i trekanten mellom Meråkerbanen, Strandveien/Nyhavna og industriområdet Reina. Navnet var opprinnelig en nedsettende betegnelse på den fattigsligste delen av bydelen Lademoen, og bestod av bare arbeiderboliger.

Området var allerede fra 1947 regulert til industriformål, men de unge og stort sett radikale beboerne kjempet på 1990-tallet meget sterkt for bevaring, og i 1998 klarte Svartlamon beboerforening, med god støtte utenfra, å bevare Svartlamoen som rent boligområde. Etter et konstruktivt samarbeid mellom beboerne og Trondheim kommune ble området omregulert til byøkologisk forsøksområde i 2001, og er i ettertid ofte beskrevet som en "alternativ bydel". Saken om bevaring av Svartlamoen som boligområde har vært en av de hardeste politiske stridssakene i Trondheim etter 2. verdenskrig.

Flere av bygningene er i ettertid blitt rehabilitert og det er oppført nye bygg. Strandveien 37 er en 5-etasjes bygård som ble oppført i 2005 (Bredeland og Kristoffersen Arkitekter AS). Bygningen er antagelig verdens høyeste hus oppført i massivt tre.

Svartlamon.org

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.