Svartlamon

Svartlamon i 2006.
Området som i dag er kjent som Svartlamon, vokste fram som et arbeiderstrøk med små hus, noen med hager, og med kjøpmann på nærmeste hjørne.

Artikkelstart

Svartlamon er et boligområde på østkanten i Trondheim. Området ligger i trekanten mellom Meråkerbanen, Strandveien/Nyhavna og industriområdet Reina.

Faktaboks

Også kjent som

Svartlamoen, Svart-Lademoen

Navnet var opprinnelig en nedsettende betegnelse på den mest fattigslige delen av bydelen Lademoen, som bestod av arbeiderboliger. Saken om bevaring av Svartlamoen som boligområde har vært en av de hardeste politiske stridssakene i Trondheim.

Bevaring og rehabilitering

Området var allerede fra 1947 regulert til industriformål, men de unge og stort sett radikale beboerne kjempet på 1990-tallet meget sterkt for bevaring, og i 1998 klarte Svartlamon beboerforening, med god støtte utenfra, å bevare Svartlamoen som rent boligområde. Etter et konstruktivt samarbeid mellom beboerne og Trondheim kommune ble området omregulert til byøkologisk forsøksområde i 2001, og er i ettertid ofte beskrevet som en «alternativ» bydel.

Flere av bygningene er i ettertid blitt rehabilitert og det er oppført nye bygg, blant andre Strandveien 37, en fem-etasjes bygård i massivt tre som ble oppført i 2005 av Bredeland og Kristoffersen Arkitekter AS.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg