Sukkertoppen er et fjell på SpitsbergenSvalbard, rett sørøst for Longyearbyen

Høyden er 371 meter over havet. Sukkertoppen er utstikker fra Gruvefjellet/Lindholmhøgda, som skiller Adventdalen og Endalen.

Fjellet er gjennomhullet av Gruve 2a og b, som var i drift i perioden 1913 til 1968, se Store Norske Spitsbergen Kulkompani (SNSK). Det gikk taubaner tvers over Longyeardalen fra begge gruvene til taubanesentralen. Bukkene som fremdeles står er fredede kulturminner.

Oppfaring (undersøkelser og tilrettelegging) i Gruve 2a ble påbegynt i 1913, da Longyear City fremdeles var amerikansk eid. SNSK overtok og drev gruven frem til 1937. Produksjon fortsatte da i Gruve 2b med inngang litt lengre innover i dalen i Gruvefjellet. I 1943 ble Gruve 2a skutt i brann av det tyske slagskipet «Scharnhorst» og den brant frem til 1962. Misfarging fra brannen kan tydelig ses i fjellsiden der inngangen var.

I 1952 ble seks mann drept i gruven under en gasseksplosjon. I 1968 var Gruve 2 utdrevet.

Fra 1968 ble det gradvis anlagt en ny del av Longyearbyen med brakkehus og senere de karakteristiske «spisshusene» under Sukkertoppen. Det var et populært boligområde frem til 19. desember 2015 da ti av spisshusene ble flyttet og ødelagt av et voldsomt snøskred fra Sukkertoppen. To personer omkom, ytterligere ni ble skadet.

I februar 2017 ble to hybelbygg (tidligere brakker) ødelagt eller sterkt skadet av et nytt skred. De øverste husrekkene under Sukkertoppen må nå evakueres hver gang værforhold tilsier at det kan bli nye skred eller ras og det arbeides med planer for sikringstiltak. En del av boligområdet blir uansett ikke bebodd på nytt.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.