.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Sukkertoppen er en topp ved Gudenå, mellom Voervadsbro og Mossø på Midtjylland i Danmark, 108 meter over havet. Navnet har Sukkertoppen fått etter sin form og etter den sukkerlignende kvartssanden den består av. Slitasjen fra husdyrene gjorde at kvartssanden ble liggende åpen i dagen dengang området ble benyttet til beitemark. Selv om fjellet senere er blitt plantet til, ryddes skrentene fortsatt for trær og lynghedene gjenskapes med beitende sauer.

Sukkertoppens steile sider og dens plassering i terrenget har opp gjennom historien gjort den velegnet som tilfluktssted i krigstid. Kun én meter under overflaten finnes et såkalt brannlag, som med 50 års feilmargin kan dateres til år 987. Sukkertoppen har også en gravhaug. På den sydvestlige siden finnes rester av en vollgrav og av en planert borgplass. Siste gang Sukkertoppen ble brukt til militært formål var under andre verdenskrig da tyskerne hadde flyplass i dalbunnen.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg