Faktaboks

Stieg Larsson
Født
15. august 1954, Skelleftehamn, Sverige
Død
9. november 2004, Stockholm, Sverige
Stieg Larsson, promobilde
Av /Gyldendal.

Stieg Larsson, svensk journalist og forfatter. Ansatt i nyhetsbyrået TT fra 1977–99. Han var i 1996 med på å stifte organisasjonen Expo, som arbeider med å verne demokrati og ytringsfrihet mot rasistiske, antisemittiske, høyreekstreme og totalitære strømninger i samfunnet, og arbeidet som sjefredaktør i tidsskriftet med samme navn. Stieg Larsson skrev flere fagbøker om høyreekstremisme. Da han døde av hjerteinfarkt, hadde han nylig fått antatt to spenningsbøker, Män som hatar kvinnor (2005) og Flickan som lekte med elden (2006), og et tredje manus var ferdigskrevet, nemlig Luftslottet som sprängdes (utkom 2007).

Bøkene (Millennium-serien), utgitt posthumt, er blitt formidable lesersuksesser og har fått strålende kritikker, og serien er utgitt i flere land (også i Norge). Den motsetningsfylte hackeren Lisbeth Salander og den undersøkende journalisten Mikael Blomkvist er hovedpersoner i alle tre bøkene.

Bøkene er filmatisert, med Noomi Rapace og Michael Nyqvist i rollene som Lisbeth Salander og Mikael Blomkvist.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg