Steyr-Daimler-Puch AG var en østerriksk produsent av lastebiler, personbiler, traktorer, motorer, motorsykler, sykler og militøre kjøretøy. Motorer og traktorer blir fremdeles produsert under merket Steyr.

Historikk

Steyr biler ble begynt produsert i 1920 og lastebiler begynt produsert i 1922 av den tidligere østerrikske våpenfabrikken Österreichische Waffenfabriks-Gesellschaft AG i byen Steyr. Fabrikken skiftet navn til Steyr-Werke AG i 1926. I 1934 ble Steyr-Werke slått sammen med Austro-Daimler-Puch-Werke, etablert i 1928 ved sammenslåingen av motorsykkel- og sykkelprodusenten Puch og Austro-Daimler, som var etablert som et datterselskap i Wien av tyske Daimler i 1899, og endret navn til Steyr-Daimler-Puch AG.

På 1980-tallet hadde selskapet økonomisk nedgang, og i 1990 ble selskapet restrukturert. Lastebilproduksjonen tatt over av MAN. Steyr Motors GmbH ble etablert, og produserer dieselmotorer for kjøretøy og båter.

Steyr-Daimler-Puch har levert traktorer fra 1947. Etter restruktureringen ble Steyr Landmaschinentechnik AG etablert i 1990, og ble i 1996 tatt over av Case Corporation. Etter at Case Corporation fusjonerte med New Holland i 1999 for å danne CNH har Steyr vært en egen divisjon innen selskapet.

Selskapet produserte personbiler under egne merker fra 1920, før andre verdenskrig egne modeller under merket Steyr og etter krigen lisensproduksjon under merkene Puch og Steyr-Puch. I 1998 ble Steyr-Daimler-Puch kjøpt opp av Magna International, og selskapet Magna Steyr produserer fremdeles personbiler på lisens

Puch produserte motorsykler fra 1903, og senere mopeder. Puch ble tatt over av Piaggio som la ned merket i 1987

Austro-Daimler hadde produsert militære kjøretøy siden 1905. Steyr-Daimler-Puch Spezialfahrzeug ble i 2003 overtatt av General Dynamics og er en del av General Dynamics European Land Systems

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (1)

skrev Yngve Jarslett

Det skiftet navn til MAN Steyr AG, og det kan se ut som om General Dynamics nå har tatt over Steyr.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg