Steven Soderbergh

Faktaboks

Steven Soderbergh

Steven Andrew Soderbergh

født:
14. januar 1963, Atlanta, Georgia, USA

Et gjennomgående tema i Hollywood-filmen er den svakes vellykkede kamp mot den sterke. I Steven Soderberghs film Erin Brockovich (2000), en film basert på en sann historie, spiller Julia Roberts den arbeidsløse alenemoren som blir sekretær hos en advokat (Albert Finney) og i retten beseirer det forurensende kraftselskapet. Roberts vant Oscar for rollen.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Steven Soderbergh, filmregissør og produsent fra Georgia, USA. Soderbergh vant Gullpalmen under filmfestivalen i Cannes med spillefilmdebuten Sex, lies and videotape (Sex, løgn og videotape, 1989), en kjølig analyse av ekteskap og utroskap, mens Kafka (1991) var en original filmfantasi over Franz Kafkas liv. Soderberghs produksjon ble deretter noe ujevn, men han kom tilbake med kriminalfilmen Out of Sight (Utenfor rekkevidde, 1998), kinosuksessen Erin Brockovich (2000) med Julia Roberts og den realistiske Traffic (2000); sistnevnte var en beretning om narkotikasmugling som ga ham Oscar-prisen for beste regi.

Kriminalfilmen Ocean's Eleven (2001; oppfølgere 2004 og 2007) med George Clooney i hovedrollen ble en kinosuksess, og Soderbergh vakte oppmerksomhet med Che (2008; 2 deler) om revolusjonshelten Ernesto «Che» Guevara spilt av Benicio Del Toro. Han regisserte deretter Matt Damon i The Informant! (2009), fulgte opp med ensemblefilmen om et smittsomt virus som spres i rekordfart i Contagion (2011) og lot Matthew McConaughey og Channing Tatum kaste klærne som strippere i Magic Mike (2012). Soderbergh hadde også regien for Michael Douglas' comeback i rollen som showpianisten Liberace i den biografiske Behind the Candelabra (2013), med Matt Damon som hans unge elsker Scott Thorson.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg