Stange kirke

Stange kirke

Stange kirke
Av /Arfo forlag.

Artikkelstart

Stange kirke er en langkirke fra 1250 i Stange kommune, Innlandet. Den er en av Norges eldste middelalderkirker, og omtales allerede i 1225 i Håkon Håkonsens saga. Stange, som da het Skaun, ble beskrevet som «ei stor bygd med mange kirker og store garder».

Arkeologiske utgravninger foretatt under ledelse av arkeologen Dagfinn Skre i 1986 avdekket at det har stått en eldre steinkirke på plassen. Det ble også avdekket enda eldre graver, noe som tyder på at det har vært kirkeplass også før kirken ble bygget. I 1703 ble det bygget en utvidelse mot nord, kalt «Nykirken». Kirken ble skadet av en brann i 1620, og tak, tårn og inventar er fra etter brannen. Sakristiet er bygget i 1703. Altertavlen er fra 1652, kirkeklokkene er fra 1623 og 1751.

Stange kirke er skildret i Harriet Backers malerier «Barndåp» og «Altergang». Hun bodde på prestegården hos prost Kiellands søster i 1899 til 1903 da hun malte sine kirkemotiver. Kirken har glassmalerier av Gabriel Kielland, og ble også valgt til kommunens tusenårssted.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg