St. Anton am Arlberg

St. Anton er en kommune i Tirol med 2548 innbyggere (2011). Det er fire tettsteder i kommunen, Nasserein, St. Jakob, St. Christoph og St. Anton, som er det største stedet. Det ligger på godt og vel 1300 meters høyde, ca 100 km vest for Innsbruck. Høyeste fjelltopp i kommunen heter Valluga og er 2811 meter høy. Kommunen har skiftet navn mange ganger (Stanzertal - St. Jakob - Nasserein - St. Anton am Arlberg). Navnet skriver seg fra sognekirken St. Anton fra 1698, viet til den hellige Sankt Antonius fra Padova.

Helt siden middelalderen gikk det stor varetransport gjennom Arlbergpasset, noe som fikk landsbyene på begge sider til å blomstre. Salt var den største artikkelen. Men da veien over Arlberg ble lagt om, forsvant denne gjennomgangstrafikken, og næringsgrunnlaget i St. Anton ble redusert. Derfor dro mange murere, tømmermenn, håndlangere osv. til utlandet for å greie seg, og barn fra fem til fjorten år gamle ble tidlig på våren sendt til Oberschwaben, der de skulle arbeide for bøndene i sommerhalvåret, vanligvis fra 19. mars til 11. november. Da jernbanen gjennom Stanzer-dalen og tunnelen gjennom Arlberg skulle bygges, bedret forholdene seg betraktelig økonomisk - det ble nok av arbeid å få, men de fleste anleggsarbeiderne kom utenfra. Og med 2200 fremmede menn i en bygd med 900 innbyggere oppsto det problemer av mange slag.

Med jernbanen kom så de første turistene til St. Anton, som etter hvert utviklet seg til et av de mest ettertraktede feriestedene i Østerrike. I begynnelsen var det sommerturistene som kom, men etter hvert ble det vinterturismen som dominerte. I 2001 ble ski-VM i alpine grener arrangert i St. Anton, og i sammenheng med det kom det flere nye idrettsanlegg, vei og jernbane ble omlagt og det ble bygd ny togstasjon. Fra 1990-årene av har også sommertrafikken tatt seg opp, og klatring, villmarkssykling og fjellturer er blitt mer og mer populært.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg