St. Anton

Utsikt over St. Anton.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

St. Anton er en landsby i Tirol, Østerrike. Landsbyen har 1740 innbyggere (2020). Området er et av de mest ettertraktede feriestedene i Østerrike, spesielt i forbindelse med vintersport.

Faktaboks

Etymologi

sognekirken St. Anton fra 1698, viet helgenen Antonius fra Padova

Også kjent som

St. Anton am Arlberg

Landsbyen ligger i kommunen St. Anton am Arlberg. Det er fire tettsteder i kommunen: Nasserein, St. Jakob, St. Christoph og St. Anton, som er det største stedet. De ligger på godt og vel 1300 meters høyde, cirka 100 km vest for Innsbruck. Høyeste fjelltopp i kommunen heter Valluga og er 2811 meter høy. Kommunen har skiftet navn mange ganger. Tidligere navn er Stanzertal, St. Jakob og Nasserein.

Historie

Helt siden middelalderen gikk det stor varetransport gjennom Arlbergpasset, noe som fikk landsbyene på begge sider til å blomstre. Salt var den største artikkelen. Da veien over Arlberg ble lagt om, forsvant denne gjennomgangstrafikken, og næringsgrunnlaget i St. Anton ble redusert. Derfor dro mange murere, tømmermenn, håndlangere osv. til utlandet for å greie seg, og barn fra fem til fjorten år gamle ble tidlig på våren sendt til Oberschwaben, der de skulle arbeide for bøndene i sommerhalvåret, vanligvis fra 19. mars til 11. november.

Da jernbanen gjennom Stanzer-dalen og tunnelen gjennom Arlberg skulle bygges, bedret forholdene seg betraktelig økonomisk. Med jernbanen kom så de første turistene til St. Anton, som etter hvert utviklet seg til et av de mest ettertraktede feriestedene i Østerrike. I begynnelsen var det sommerturistene som kom, men etter hvert ble det vinterturismen som dominerte. I 2001 ble ski-VM i alpine grener arrangert i St. Anton, og i sammenheng med det kom det flere nye idrettsanlegg, vei og jernbane ble omlagt og det ble bygd ny togstasjon. Fra 1990-årene av har også sommertrafikken tatt seg opp, og klatring, villmarkssykling og fjellturer er blitt mer og mer populært.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg