Sopot er en by i Polen. Byen ligger mellom Gdynia og Gdańsk. I 2016 hadde byen 36 849 innbyggere. Sopot, Gdańsk og Gdynia er et sammenhengende byområde, som polakkene omtaler som Trójmiasto (Trippelbyen).

Den første omtalen av Sopot er fra 1238. Tidlig på 1800-tallet var Sopot en fiskerlandsby. I 1823 etablerte imidlertid Jean Georges Haffner, en doktor i Napoleons hær, et badested der. Sopot utviklet seg raskt til et kjent kurbadested.

I 1870 ble jernbanelinjen fra Gdańsk utvidet fram til Sopot, som fikk byrettigheter i 1901. I 1920 ble Sopot en den del av fristaden Danzig. I perioden fra 1939 til 1945 var Sopot en del av det tredje rike. Etter andre verdenskrig ble byen polsk.

I dag er Sopot et kjent internasjonalt ferie- og badested, ofte omtalt som «Polens Nice». Foran det kjente Grand Hotel, som stod ferdig i 1927, finnes Sopot Molo. Dette er Europas lengste trebrygge på 511,5 meter. Etter invasjonen ved Westerplatte utenfor Gdańsk 1. september 1939  bodde Adolf Hitler på dette hotellet i midten av september 1939.

I skogen vest for Sopot ligger friluftsområdet Opera Lesna, hvor det hvert år i siste halvdel av august arrangeres en internasjonal sangfestival.

Sopot museum, som ble etablert i 2001, har blant annet en permanent utstilling som den historiske utviklingen av byen og regionen.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.