Shishōsetsu eller watakushi-shōsetsu er en historisk betegnelse for en form for japansk selvbiografisk skjønnlitteratur som vokste fram på begynnelsen av 1900-tallet og fortsatte å prege japansk skjønnlitteratur utover århundret. På norsk brukes begrepene "jeg-roman", "jeg-fortelling" og "jeg-litteratur". Shishōsetsu-tekster kan være skrevet i både første og tredje person, men kjennetegnes ved sine underforståtte kontrakt med leseren om at tekstens innhold er faktiske begivenheter, som opplevd av forfatteren selv. Idealet var en skjønnlitteratur der forfatteren skildret sitt eget liv så oppriktig og ukunstlet som mulig.

Bakgrunn

Shishōsetsu har sine røtter i den naturalistiske litteraturen i Japan, som i større grad enn i Europa dreide seg om forfatterens eget liv. Der den europeiske naturalismen med sitt deterministiske menneskesyn kritiserte samfunnets strukturer, rettet de japanske naturalistene søkelyset mot individet, ved å skrive om sitt eget følelsesliv og erotiske drifter.

Katai Tayamas naturalistiske novelle Futon (Dynen) fra 1907 regnes som utgangspunktet for shishōsetsu-litteraturen. Den selvutleverende novellen, hvor forfatteren åpenhjertig skildrer sin erotiske tiltrekning til sin elev, vakte oppsikt i sin samtid. Den følgende shishōsetsu-litteraturen var preget av skandaløse avsløringer, som da Tōson Shimazaki i føljetongromanen Shinsei (Nytt liv) fra 1919, beskrev et pågående utenomekteskapelig forhold med sin egen niese.

Det var Naoya Shiga som gjennom sine lyriske og meditative hverdagsskildringer skulle videreutvikle shishōsetsu-litteraturen til en selvstendig sjanger frigjort fra naturalistenes sensasjonalistiske bekjennelsesfortellinger.

Shishōsetsu er omstridt som begrep blant litteraturvitere, og mens enkelte benytter det som sjangerbegrep, velger andre å se på det som et sjangeruavhengig fenomen som betegner en uskreven kontrakt mellom forfatter og leser.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg