Sebastian Kurz

Faktaboks

Sebastian Kurz
Født
27. august 1986, Wien
Sebastian Kurz

Sebastian Kurz er en østerriksk politiker for det konservative Österreichische Volkspartei. Han ble Østerrikes forbundskansler i desember 2017, kun 31 år gammel. Han gikk av etter å ha blitt felt på et mistillitsvotum 28. mai 2019 i forbindelse med den såkalte Ibiza-affæren.

Kurz gjorde en rask karriere i ungdomspartiet til Österreichische Volkspartei (ÖVP) før han fikk sin første regjeringspost som statssekretær for integrasjon i 2011, 25 år gammel. I 2013 ble han valgt inn i parlamentet og utnevnt til utenriksminister under kansler Werner Faymann. Kurz ble partileder for ÖVP våren 2017. ÖVP under Kurz gikk solid fram ved parlamentsvalget vinteren 2017, og inngikk regjeringssamarbeid med det høyrepopulistiske østerrikske frihetsparti (Freiheitliche Partei Österreichs, FPÖ).

Den 28. mai 2019 måtte han avgå fra stillingen som forbundskansler etter å ha tapt et mistillitsvotum i det østerrikske parlamentet. Avstemningen kom som en følge av politiske stridigheter rundt den såkalte Ibiza-affæren som først felte FPÖ-politiker Heinz-Christian Strache. Tidligere finansminister og visekansler Hartwig Löger (ÖVP) tok over som fungerende kansler for et foretningsministerium som styrer Østerrike fram til nyvalg i september 2019.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg